Kaikki äänet laskettu: Kokoomukselle eniten paikkoja, vihreille yksi lisää, keskusta menettää yhden paikan

Eurovaalien ääntenlaskenta on valmis. Kokoomus pitää kolme paikkaansa, ja vihreät sai kaksi paikkaa eli yhden edustajan lisää. Keskusta menetti yhden paikan kolmesta ja sai niin ikään kaksi edustajaa parlamenttiin. Demarit ja perussuomalaiset pitävät kumpikin kaksi paikkaansa ja vasemmistoliitto ja RKP yhden paikan. Muut puolueet jäivät ilman edustajaa.

Äänet jakautuivat prosentteina seuraavasti: kokoomus 20,8, vihreät 16, SDP 14,6, perussuomalaiset 13,8, keskusta 13,5, vasemmisto 6,9, RKP 6,3 ja KD 4,9. Muut puolueet jäivät kukin alle yhden prosentin kannatuksen.

Mitättömiä ääniä oli yhteensä reilut 6  300. Eurovaaleissa annettiin yhteensä reilut 1,8 miljoonaa ääntä.

Kotimaan äänestysprosentti oli 42,7, eli hieman korkeampi kuin edellisissä eurovaaleissa. Kun mukaan lasketaan myös ulkomailla asuvat äänioikeutetut, kokonaisäänestysprosentti on 40,7.

EU-vaalien piikkipaikka suoristaa oppositioon matkalla olevan kokoomuksen ryhtiä

Kokoomus oli jälleen suurin puolue EU-vaaleissa. Ykkössija suoristaa ryhtiä hallitusneuvotteluiden ulkopuolelle jääneessä puolueessa. Kokoomuksen kannatusprosentti laski selvästii edellisistä EU-vaaleista, mutta paikkaluku säilyy kolmessa.

Puoluejohtaja Petteri Orpo uskoi kokoomuksen onnistuneen asemoitumaan vastavoimaksi niille, jotka haluavat heikentää ja hajottaa Euroopan unionia.

Kokoomuksen takana peräti neljä puoluetta sai kukin kaksi paikkaa EU-parlamenttiin.

Vihreiden nousu jatkui EU-vaaleissa eduskuntavaalien tapaan. Vihreät nostivat roimasti kannatusta edellisistä EU-vaaleista ja olivat Suomessa lopulta kannatusprosenteissa EU-vaalien kakkonen. Vihreiden paikkaluku nousi nyt yhdestä kahteen.

Hallitusneuvottelut jatkuvat heti maanantaina

Kotimaisessa politiikassa on ollut hurja kevät. Eduskuntavaalit olivat huhtikuussa, ja EU-vaalikampanjaa on käyty hallitusneuvottelujen varjossa. EU-vaalipäivä sujui puolestaan Suomessa lätkähuumassa kuten myös viisi vuotta sitten EU-vaaleissa.

Vaalituloksen jälkipyykki voi tärisyttää EU:ta pitkäänkin, mutta Suomessa pyykinpesu jäänee ainakin ensi hätään lyhyeksi. Kotoiset hallitusneuvottelut jatkuvat heti maanantaina.

Hallitusneuvotteluja vetävän Antti Rinteen SDP:n kannatusprosentti nousi edellisistä EU-vaaleista, mutta paikkaluku pysyi ennallaan kahdessa. SDP:stä Eero Heinäluoma kasasi muhkean äänisaaliin.

Hallitusneuvotteluja niin ikään käyvän keskustan kannatusalho puolestaan jatkui EU-vaaleissa. Jo eduskuntavaaleissa keskusta kärsi rökäletappion, ja nyt EU-vaaleissa kannatusprosentti tipahti roimasti viime EU-vaaleista ja keskustan paikkaluku putosi kolmesta kahteen.

EU-vaalit ja Suomen hallitusneuvottelut eivät ole samalla ladulla, mutta keskustassa EU-vaalien tuloksen sukeltaminen varmasti herättää tiukkaa pärinää. Hallitusneuvottelujen kirikierroksilla luvassa voi olla monenlaisia käänteitä.

Keskustan väistyvän puheenjohtajan Juha Sipilän mukaan keskustan eurovaalitulosta selittävät samat tekijät kuin eduskuntavaalitulostakin – ennen muuta pääministeripuolueen kantama hallitusvastuu.

–  Kyllä tässä yleispoliittinen tilanne näkyy, nämä vaalit ovat niin lähekkäin.

Vihreille myös brexit-paikka

Perussuomalaiset nosti hieman kannatustaan edellisistä EU-vaaleista, mutta paikkaluku pysyi kahdessa. Eduskuntavaalikampanjan viime metreillä perussuomalaiset sai loikan päälle ja nousi lopulta eduskuntavaalien toiseksi suurimmaksi puolueeksi, EU-vaaleissa ei vastaavaa loikkaa tällä kertaa syntynyt.

RKP ja vasemmistoliitto säilyttivät molemmat yhden paikkansa europarlamentissa.

Vaaleissa valittiin nyt kolmetoista europarlamentaarikkoa Suomesta. Naisilla oli vahva ote, sillä EU-parlamenttiin nousi Suomesta seitsemän naista ja kuusi miestä.

Britannian EU-eron jälkeen parlamentaarikkojen määrä kasvaa vielä yhdellä. Tuolloin parlamenttiin nousee Suomesta se ehdokas, joka on sijoittunut ehdokkaiden vertausluvuissa sijalle 14. Tässäkin kisassa vihreät pärjäsivät sunnuntaina, sillä kahden nyt valitun vihreän europarlamentaarikon lisäksi tämän 14:nnen sijan nappasivat vihreät. Sijalle punnersi tiukan kisan jälkeen vihreiden Alviina Alametsä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

MTV: Jari Aarniota epäillään törkeästä velallisen epärehellisyydestä vuosina 2016–2018

Kello tikittää ilmastotoimille, mutta hallitus edelleen selvittää – Kulmunin mukaan asioiden tekeminen hyvin vaatii aikaa

Helsingin Hietalahden ampumisen taustalla kahden suvun riita, epäillyn sukua oli painostettu lähtemään Suomesta

Ruokavirasto aloittaa yt-neuvottelut, arvioitu vähennystarve lähes sata henkilötyövuotta – Kuopiossa tutkitaan eläintauteja

EU-jäsenyys maksoi viime vuonna 105 euroa jokaista suomalaista kohti

Oikeusministeri Henriksson: Virkamiehiin kohdistuvan maalittamisen tulisi olla virallisen syytteen alaista

Lääkesaatavuudessa jo yli 1  300 häiriötä tänä vuonna – huoli rintasyöpälääke letrotsolista sen sijaan ohi

Vuoden 2019 Paikallislehtikilpailun finalistit on valittu – mukana on myös Kiuruvesi-lehti

Kivihiilen ja turpeen poistuminen tuplaa puupolttoaineen käytön – "Sellaista määrää puuta ei löydy mistään"

Vihreän Langan toiminnan päättyminen herättää surua ja tyrmistystä päätoimittajissa: "En olisi ajatellut, että vaalivoiton jälkeen tapahtuu näin"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.