Nämä kalat eivät sovellu sushi-annoksiin

–Loisia on enemmän kuin vapaana eläviä lajeja; toisin sanoen yli puolet kaikista maapallon eliölajeista on loisia. Yhden järven yhdellä kalalajilla saattaa olla kymmeniä loislajeja ja satoja yksilöitä yhdessä kalassa, toteaa puolestaan professori emerita E. Tellervo Valtonen, joka on tutkinut Suomen kalojen loisten ekologiaa vuosikymmeniä.

Kaikilla luonnossa elävillä eliöillä on loisia.

–Loiset voivat vaikuttaa koko ekosysteemin toimintaan samalla tavoin kuin pedot, ravinto tai kilpailu yksilöiden tai lajien välillä, sanoo tohtori, dosentti Katja Pulkkinen Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitokselta.

Lapamato on ainoa kaloista ihmiseen tarttuva loinen Suomessa. Nykyisin se on jo harvinaisuus.

– On tärkeää muistaa, että lapamadon toukkia voi olla vain ns. kantajakaloissa eli hauessa, mateessa, ahvenessa ja kiiskessä. Loista ei siis esiinny esimerkiksi särki- tai lohikaloissa, kertoo E. Tellervo Valtonen.

Madon toukat tuhoutuvat, kun kalat kypsennetään tai pakastetaan kunnolla. Kylmäsavustus tai heikko suolaus ei matoa tapa. Erityisesti mäti on tarpeen pakastaa ennen valmistusta.

–Kantajakaloja emme voi suositella sushi-annosten raaka-aineeksi, ellei sitten haluta tukea uhanalaisen loisen säilymistä Suomessa, toteavat tutkijat.

Lue aiheesta lisää maanantain Savon Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.