Kaikki peltipoliisit langattomaan kuvien siirtoon

Joulukuun aikana kaikki Suomen peltipoliisit siirtyvät langattomaan kuvien siirtoon.

Osa automaattisen kameravalvonnan tolpista on jo varustettu langattomalla tiedonsiirtotekniikalla. Näin on tehty jo esimerkiksi Pohjois-Savon peltipoliiseille.

Lopuissa muutos tehdään tämänhetkisen arvion mukaan jouluun mennessä.

Tähän asti kunkin alueen poliisit ovat käyneet konkreettisesti paikan päällä purkamassa kameran kuvat muistitikulle ja siirtäneet ne toimistossa tietojärjestelmän kautta ensin alueellisiin keskuksiin, nyt Helsinkiin keskitettyyn Liikenneturvallisuuskeskukseen.

Jatkossa Liikenneturvallisuuskeskus purkaa kamerat aiempaa tiheämmin langattomasti suoraan omaan järjestelmäänsä.

– Langaton tiedonsiirto nopeuttaa prosessia huomattavasti, kun partioiden ei tarvitse hakea kuvia peltipoliiseista ja siirtää niitä muistitikulle, komisario Dennis Pasterstein Liikenneturvallisuuskeskuksesta kertoo.

– Kyse on valtakunnallisesti useiden henkilötyövuosien säästöstä.

Paikallisilla poliiseilla säilyy edelleen vastuu siirtää väliajoin kameroita tolpasta toiseen.

Auton kuljettaja selvitetään

Kun peltipoliisi ottaa kuvan, valokuvassa näkyy ajoneuvo, rekisteritunnus, kuljettaja sekä kuvan tunnistetiedot. Kuvan tietoihin kirjautuvat muun muassa kuvausaika, paikan nopeusrajoitus ja mitattu nopeus.

Jos joku istuu kuljettajan vieressä, kuvasta mustataan hänen kasvonsa näkymättömiin.

Keskuksen työntekijä hakee rekisterinumeron perusteella auton omistajatiedot ja lähettää kirjeellä huomautuksen tai rikesakon rekisteriin merkitylle omistajalle tai haltijalle.

Jos auto on esimerkiksi yrityksen nimissä, poliisi tiedustelee rekisteriin merkityltä ajoneuvovastaavalta, kuka autoa on ajanut. Näin tehdään rikesakossa, mutta huomautuksia ei lähetetä yrityksille.

Kovasta ylinopeudesta kutsu poliisiasemalle

Jos ylinopeus on yli 20 kilometriä tunnissa, poliisi lähettää auton omistajalla tai haltijalla kirjeen ja tiedustelee vahvistusta kuljettajalle.

Kun omistaja vastaa, poliisi lähettää tutkintapyynnön kuljettajan kotipaikan poliisilaitokselle. Poliisi kutsuu kuljettajan selvittämään asian poliisiasemalle. Kovimmillaan kova ylinopeus voi viedä ajokortinkin hyllylle.

Samalla poliisilaitoksella käsitellään myös muut kuvasta havaitut asiat kuten jos auto on ollut katsastamatta tai verot maksamatta.

– Suurin osa peltipoliisien kuvaamista tapauksista on huomautuksia ja rikesakkoja eli pienempiä nopeuden ylityksiä.

Uutta on, että Liikenneturvallisuuskeskus voi selvittää kuljettajaa myös kysymällä asiaa tekstiviestillä.

Automaattivalvonnan lähettämistä kirjeistä osaan voi vastata myös poliisin nettisivuilla olevalla lomakkeella.

Kirjeen tai tekstiviestin mukana on aina ohje, mistä asiassa on kyse ja miten henkilön on juuri tässä asiassa toimittava.

Rikesakot ja rangaistusvaatimukset kirjautuvat kuljettajan rekisteritietoihin. Toistuvat rikkomukset voivat johtaa ajokieltoon. Huomautuksesta ei tule merkintää henkilön rekistereihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Peltipoliisit kipuavat uuteen ennätykseen

Peltipoliisit laajenevat Kehä I:lle

Kommentti: Liikennevalvonnan menneitä ja tulevia tuulia