Kaikkonen: Mahdolliset helpotukset budjettiriihessä tulee kohdistaa pienituloisille

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen arvioi, että valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) ehdottamat veronalennukset kuulostavat varsin suurilta.

Lue myös: Valtiovarainministeri Orpo haluaa kuitata maksumuutokset – suuruusluokka veronkevennykselle 300 miljoonaa euroa
 

Orpon mielestä ansiotuloverotusta pitää keventää budjettiriihessä niin, ettei kenenkään verotus kiristy ensi vuonna. Orpo ei ota tarkkaan summaan kantaa, mutta suuruusluokka veronalennuksille on hänen keväällä mainitsemansa 300 miljoonaa euroa.

Kaikkonen torjuu suuret, kautta linjan tehtävät tuloveronalennukset. Hänen mukaansa keskusta lähtee budjettiriihessä siitä, että mahdollisia helpotuksia tulee kohdistaa pienituloisiin.

– Olennaista on, miten se (summa) kohdennetaan. Sikäli kun liikkumavaraa löydetään tai päätetään ottaa työkaluksi veronkevennykset, niin suurin tarve on pieni- ja keskituloisilla. Suurituloisimmat kansalaiset nyt ehkä selviävät ilmankin, Kaikkonen sanoo STT:lle.

Keskusta ehdottaa yhdeksi keinoksi kunnallisveron perusvähennyksen korottamista.

– Se kohdistuisi ennen kaikkea pienituloisiin, kuten eläkeläisiin ja pienituloisiin palkansaajiin.

Kaikkonen sanoo, että summaa ei ole vielä tarkennettu. Asiaan palataan hallituskumppaneiden kanssa neuvotteluiden jälkeen.

– Haluamme myös kuulla, että mikä on valtiovarainministeriön näkemys taloustilanteesta, sillä haluamme yhä lopettaa Suomen velaksi elämisen, hän sanoo.

Valtiovarainministeri Orpo haluaa kuitata maksumuutokset – suuruusluokka veronkevennykselle 300 miljoonaa euroa