Kaikkonen tekisi ministeriruletin vasta EU-puheenjohtajakauden jälkeen: "Ei ole tarvetta äkkiliikkeisiin"

Puolustusministeri Antti Kaikkonen ei halua kiirehtiä keskustan ministerirulettia, jos hänet valitaan puolueen puheenjohtajaksi syyskuussa. Hän odottaisi ainakin vuoden loppuun, jolloin Suomen EU-puheenjohtajakausi päättyy.

– Minusta siinä ei ole tarvetta mihinkään äkkiliikkeisiin. Pitäisin järkevänä, että keskustan ministerit hoitaisivat vähintään EU- puheenjohtajakauden nykyisiä tehtäviä, Kaikkonen sanoo.

Hän muistuttaa, että puheenjohtajakausi on jo käynnissä. Ministereiden yksi keskeinen tehtävä on johtaa oman sektorinsa ministerineuvoston kokouksia.

Valtiovarainministerin salkku pohdinnassa

– Minusta olisi huono idea vaihtaa kesken puheenjohtajakauden salkkuja. Tähän asiaan on järkevää palata vuodenvaihteen jälkeen ja silloin asia pitää punnita huolella, mikä on keskustan kannalta parasta.

Kaikkonen ei ota vielä kantaa siihen, ottaisiko hän valtiovarainministerin salkun vuodenvaihteen jälkeen, jos hänet valittaisiin puheenjohtajaksi Kouvolan puoluekokouksessa syyskuussa.

– Haluan sitä asiaa vielä miettiä, jos se realisoituu. Hyviä perusteluja on esitettävissä sekä puolesta että vastaan, ja haluan kuulostella keskustalaisten kantoja.

"Kylmää kyytiä"

Keskustan kannattajat ovat selvitysten mukaan selvästi hallituskumppaneiden SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajia kriittisempiä uutta hallitusta kohtaan.

Kaikkosen mukaan keskustan on vakuutettava äänestäjänsä käytännön työn kautta, että keskustan kannatti lähteä mukaan hallitukseen. Hän jatkaa, että keskustan kannattajien näkökulmasta huonoin vaihtoehto olisi nyt se, jos puolue olisi oppositiossa.

– Se tietäisi kylmää kyytiä maaseudulle, kotimaiselle ruuantuotannolle ja esimerkiksi lasten kotihoidon tuelle, Kaikkonen perustelee.

"Hallitus ei ole yhtä suurta perhettä"

– Se täytyy ääneen sanoa, että kyse on viidestä erilaisesta puolueesta. On turha väittää, että tässä ollaan yhtä suurta perhettä, Kaikkonen vastaa kysymykseen, miten luonnehtisit hallitusyhteistyötä.

Kaikkosen mukaan kyse on viidestä eri puolueesta, jotka ovat pystyneet sopimaan yhteisestä hallitusohjelmasta, niistä asioista jotka yhdessä tehdään.

– On olemassa kaikki edellytykset, että tämä saattaa onnistuakin, Kaikkonen jatkaa.

Aika ratkaisee kumppanit

Kaikkosen mukaan riippuu ajasta, kumpaa keskusta pitää luontevana hallituskumppanina, vasemmistoa vai oikeistoa. Talouden ja työllisyyden kuntoon laittamisessa yhteistyö kokoomuksen kanssa oli perusteltua ja siinä työssä perussuomalaisetkin olivat alussa mukana.

– Mutta silloin kun tarvitaan ratkaisuja, joilla vaalitaan yhteiskunnan eheyttä, huomioidaan yhteiskunnan vähäosaisia, silloin yhteistyökumppanit saattavat löytyä paremmin vasemmalta laidalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kaikkosen eväät keskustan nousuun: Ajatus koko Suomesta, kapulakielen välttäminen, byrokratian vähentäminen ja ihmisten kuunteleminen

Uusimmat

Kotimaa

Brother Christmasin rahankeräysrikossyytteistä annetaan tuomiot tänään

Koulussa viihdytään hyvin – pientä osaa oppilaista kiusataan silti yhä viikoittain

Budjettineuvottelut alkavat – tuleeko hallitukselta työllisyyttä nostavia toimia?

Yle: Ugandassa kuolleen suomalaisliikemiehen tapauksessa nostettu murhasyytteet

Komission varapuheenjohtaja: Olen erittäin kiitollinen Suomelle oikeusvaltioperiaatteen nostamisesta

Vantaalla löytyi ruumis asunnosta – Poliisi: Rikoksen mahdollisuutta ei voi sulkea pois

Iranilaistoimittaja pakeni ulkoministerin delegaatiosta Ruotsissa ja hakee turvapaikkaa Suomessa

Aarnion kanssa samassa vyyhdissä tuomittu nainen vaatii rangaistuksensa alentamista leimaavan Aarnio-kirjan takia

Yhdeksäsluokkalaisten osaamisen lasku on pysähtynyt – osaamistaso on silti alempana kuin vuonna 2001

Tullin ex-pääjohtaja vaatii hovioikeudessa tuomionsa kumoamista – "kiireellinen ja epäselvä tilanne tuli yllättäen"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.