Kajaanissa koiria koulutetaan kiimantarkkailuun

Kajaanissa koiria koulutetaan kiimantarkkailuun 7,5 päivän lyhytkurssilla.

Koirien kouluttaminen lehmien kiimantarkkailuun on kuopiolaisen eläinlääkäri ja koiraharrastaja Iris Kaimion idea. Kaikkiaan Suomessa on kiimantarkkailuun koulutettuja koiria toistakymmentä.

Ensimmäisen kurssijakson teemana on perusteiden oppiminen niin koirien kuin niiden ohjaajienkin osalta. Ensin opetellaan oikea tekniikka hajun etsimiseen ja ilmaisuun, sen jälkeen opetellaan, mitä hajuja etsitään.

- Saksassa tutkimusryhmä on tehnyt asiasta tutkimusta, mutta käytännön tasolle siellä ei ole menty. Ensimmäisen ryhmän koulutin täällä Savossa viime syksynä, joten alkutaipaleella ollaan, Kaimio myöntää.

Pikkuruinen lancashire heeler Pulla pyörii Seppälän maatalousoppilaitoksen koulutustiloissa. Vielä kyseessä on pelkkä tekniikkaharjoittelu, mutta kurssin päätyttyä Pullan pitäisi osata ilmaista, mikä lehmä Huuskolan tilalla Sotkamossa on milloinkin kiimassa.

- Pulla on tottunut tekemään töitä lehmien kanssa, joten navetta ei ole sille uusi ympäristö. Se on rodultaan maailman pienin karjakoira ja on töissä kotona ihan päivittäin. Kiimantarkkailun myötä sen työnkuva vain vähän laajenee, emäntä Sirpa Lukkari naurahtaa.

Lehmän kiimojen havaitseminen on ensiarvoisen tärkeää maitotiloilla. Mikäli kiima menee ohi, lehmän siementäminen siirtyy ja tämä vaikuttaa tuotokseen. Lehmän kiiman haju lisääntyy kolmen päivän ajan kohti kiiman huippua, ja koiran tarkka nenä voi kertoa otollisen hetken lähestyvän.

- Kiimassa oleva lehmä erittää feromoneja, jotka koira haistaa ihan niin kuin sonnikin. Koiralle vain hajun merkitys pitää opettaa, toisin kuin sonnille. Parhaiten kiimantarkkailu luonnistuu navetassa, mutta koiran on mahdollista kyllä erottaa kiimassa oleva lehmä myös maidosta tai syljestä haistamalla, Kaimio sanoo.

Periaatteessa kiimantarkkailukoiran työnkuva ei eroa esimerkiksi tullin huumekoirien tehtävistä.

- Koira oppii hyvin erilaisten hajujen tunnistamisen. Navetta on vain erityisen vaativa toimintaympäristö. Siellä on runsaasti hajuja, melua ja liikkuvia eläimiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.