Kaksi ammattivaraskoplaa kiinni - veivät moottorin osia 130 000 eurolla

Poliisi on selvittänyt kaksi laajaa perämoottoreiden varkaussarjaa Suomessa. Neljää virolaismiestä epäillään ainakin noin 40 rikoksesta etenkin Savossa ja Pohjanmaalla. He toimivat kahdessa eri porukassa, mutta osin samoilla paikkakunnilla.

Toisessa rikoskokonaisuudessa kahden virolaismiehen epäillään varastaneen viime syyskuussa parikymmentä perämoottoria tai ison veneen sisämoottorin osaa Kuopiossa, Luodossa, Pietarsaaressa ja Iissä.

Miehet kätkivät anastetun omaisuuden maastokätköihin Ylä-Savoon. Lokakuussa he palasivat paikalle noutamaan varastettuja moottoreita ja niiden osia.

Kun miehet olivat siirtämässä saalistaan apurikuskin kanssa eteenpäin, poliisi otti heidät kiinni. Kaksi miestä jäi kiinni pakettiautosta Siilinjärvellä ja yksi mies henkilöautossa Varkaudessa.

Isoista matkaveneistä otettiin sisämoottorin osia

Pakettiautosta löytyi varastettu omaisuus: useita sisämoottoreista irrotettuja perävetolaitteita, isojen perämoottoreiden potkureita, vaihdelaatikoita, viisi kokonaista perämoottoria sekä muuta veneilyyn liittyvää omaisuutta.

Kuopiossa potkurivarkaudet oli tehty Päivärannan venerantaan. Arvokkaimmat isojen sisämoottoreiden osat oli varastettu veneliikkeestä Luodosta ja Pietarsaaresta.

Poliisin mukaan miehiltä löytyi anastettua omaisuutta lähes 40 000 euron arvosta.

Toinen kierros läpi Suomen

Poliisit käräyttivät toisen vastaavan rikoskokonaisuuden heti edellisen perään.

Siinäkin kahden virolaisen miehen epäillään varastaneen 19 perämoottoria Kuopion Jynkänlahdella, Varkaudessa, Hirvensalmella, Porvoossa, Heinolassa, Turussa, Lohjalla, Säkylässä, Salossa ja Kemiönsaaressa.

Suurin osa varastetuista laitteista oli 40 tai 50 hevosvoiman Yamaha-perämoottoreita. Arvoltaan saalis oli lähes 90 000 euroa.

Tällä porukalla anastustapana oli varastaa ensin venerannalta soutuvene, jolla he pääsivät kiertämään lukituilla verkkoaidoilla suojatuille venelaitureille tai läheisiin mökkirantoihin.

Haluamansa veneen luona he irrottivat veneen kiinnitykset ja lukitukset ja työnsivät sen rantaan. Siellä he irrottivat työkalujen avulla haluamansa moottorin tai sen osan.

Varkailla oli välineet ja osaaminen katkaista veneistä esimerkiksi sähköjohtoja ja ohjauskaapeleita niin, että he saivat vietyä isojakin osia myyntikuntoisina.

Toisen varkaussarjan omaisuus on toistaiseksi vielä kateissa. Varmuutta ei ole, jäikö sen Suomeen jonnekin maastokätköihin vai ehdittiinkö jo kuljettaa ja myydä Viroon.

Ota tunnistiedot ylös

Varkaussarjoja tutkivat yhdessä Itä-Suomen poliisit Pohjanmaan ja Helsingin poliisilaitosten kanssa.

Ensimmäisen varkaussarjan kaksi pääepäiltyä ovat vangittuina ja heitä vastaan on nostettu syytteet Pohjanmaan käräjäoikeudessa. Lisäksi kolmatta miestä epäillään osallisuudesta tekoihin, ainakin kätkemisrikoksesta.

Myös toisen varkaussarjan kaksi epäiltyä virolaismiestä ovat vangittuina ja heidän osaltaan asia on siirtynyt syyteharkintaan Kuopiossa. Asia käsitellään aikanaan Pohjois-Savon käräjäoikeudessa.

– Molemmat varkaussarjat olivat hyvin ammattimaisia. Moottoreita ja niiden osia oli irrotettu työkaluilla, rikoskomisario Juha Korhonen Itä-Suomen poliisista kertoo.

Kun ammattilaiset liikkuvat venerannoilla, heitä eivät pidättele aina veneiden ja perämoottoreiden lukitukset tai venelaitureiden lukitut aidatkaan.

Korhosen mukaan omaisuuden suojaamisella on kuitenkin väliä.

– Arvoveneiden luona kannattaa olla valvontaa. Lisäksi on tärkeä, että omistajilla on moottoreiden numerot ja muut tunnistetiedot tallessa.

Kun varasporukoita jää kiinni tai heidän maastokätköjään löytyy, tunnistenumerot auttavat tunnistamaan omaisuuden varastetuksi.

Venerannoilla ja niiden talvisäilytyspaikoilla hyvä valvontamuoto on kameravalvonta, jota voi toteuttaa esimerkiksi riistakameroillakin. Lisäksi veneillä tulisi käydä säännöllisesti tarkistuskäynnillä, jotta huomaa, onko kaikki kunnossa.

Veneiden luona pyörivistä epäilyttävistä autoista kannattaa ottaa rekisterinumero ylös ja esimerkiksi kännykällä kuva.

Lisäksi veneiden osiin voi kaivertaa tunnistetietoja itse. Isoissa moottoreissa tunnistenumero ei välttämättä lue kaikissa irrotettavissa osissa, mutta sen kaivertaa niihin niin, että myös moottoreiden osia varastavat kärähtävät varastetusta omaisuudesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Varkaiden autosta löytyi perämoottoreita

Yrittäjä oli merkinnyt työkalunsa - kiertävät varkaat kärähtivät saalis kyydissään

Perämoottori lähtee entistä useammin varkaan matkaan

Kaksi koplaa kiinni varkauksista - toisilla kuparia, toisilla perämoottoreita

Varkaat toimivat nyt usealla eri rintamalla

Uusimmat

Kotimaa

Hallituspuolueet lähtevät sorvaamaan budjettia "kaikki mulle heti" -asetelmassa – synkät talousennusteet uhkaavat tulevaisuuteen venyviä uudistuksia

Kun Esperi Caren hoivakodin toiminta Kristiinankaupungissa oli keskeytetty ja vanhustenhoitokohu alkanut, valvontaviranomaisista kanneltiin – Apulaisoikeusasiamies ei ryhdy toimenpiteisiin: "Kirjoituksenne ei antanut aihetta"

Poliisi etsii yhä Järvenpään ampujaepäiltyä, sivullisille ei uskota olevan vaaraa

Merihätään Viron aluevesillä joutunut huvivene pääsi Suomen puolelle – rahtialus suojasi tuulelta, yksi evakuoitiin pelastuskopterilla

Postin tietoliikenneongelma ratkaistu, palvelut toimivat taas – osa sanomalehdistä jäi sunnuntaina jakamatta

Mies löytyi kuolleena Joensuussa – poliisi otti kiinni kaksi taposta epäiltyä

Sunnuntain mahtava museosää jatkunee ensi viikolla – hurrikaanin jälkimainingit näkyvät runsaina sateina, luvassa jopa lunta

Huippukokki Jenni Tuominen kokkaa Suomi-ruokaa eurodiplomaateille – EU-edustusto kylpee savussa, kun pihalla valmistuu satoja kiloja savukalaa

Poliisi vaitonainen Järvenpään laukauksista

Sadepulaa ei ole näköpiirissä – Etelä-Suomeen on annettu sunnuntaiksi ukkosvaroituskin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.