Kaksi kolmesta hyväksyy viinan välityksen nuorelle

Viidesosa suomalaisista välittää alkoholia alle 18-vuotiaille suomalaisille ja kaksi kolmesta väestöstä ei näe asiassa mitään tuomittavaa.

Asia selviää Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton YouGov Finlandilla teettämästä tutkimuksesta.

- Näin huolestuttava määrä suomalaisia ei selkeästikään tiedä, mistä puhuvat saatikka ymmärrä teon vakavuutta. Vanhempien ja nimenomaan aikuisten pitäisi tuntea vastuunsa tässä asiassa. Aikuisten tehtävänä on suojella lapsia, olivat ne sitten omia tai jonkun muun, sanoo Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja Seppo Sauro.

Tutkimuksen mukaan yli 60 prosenttia suomalaisista on valmis tarjoamaan vähäisen määrän alkoholia alaikäiselle oman valvovan silmän alla, esimerkiksi juhlissa pienen määrän kuohuviiniä isän tai äidin lasista.

- Se voi olla ihan hyvä lähestymistapa ja on tavallaan myös lapsen suojelua, koska sitä kautta lapsi oppii erottamaan alkoholin ja esimerkiksi limonadin toisistaan jo pelkän maunkin puolesta, toteaa Sauro.

Sauro ei usko, että alkoholin kieltäminen nuorilta lisäisi heidän kiinnostustaan alkoholiin tai lisäisi juomista myöhemmällä iällä.

Hän muistuttaa, että alkoholin nauttiminen alaikäisenä voi olla hyvin kohtalokasta terveydelle. Sauro listaa, että kasvava nuori tarvitsee ennen kaikkea terveellistä ruokaa, paljon unta, raitista ilmaa sekä hyviä

- Säännöllisesti ja runsaasti käytettynä alkoholi voi vaarantaa nuoren terveyden. Alkoholi koukuttaa nopeasti ja voi johtaa terveelliset elämäntavat huonoille raiteille.