Kaksi kukkoa oli yli muiden – Tuomaristo: "Hyviä, pehmeitä ja miellyttäviä"

Kalakukon leivonnan SM-kilpailun voitto jaettiin kahden erilaisen kalakukon kesken. Tuomaristo arvosti Irene Partasen muikkupekonikukon ja Jussin Toriherkun ahvenkukon yhtä hyviksi.

Irene Partasen kilpakukko oli lähes täydellinen, mutta aavistuksen liian tummaksi paistettu. Jussin toriherkun kukossa erityistä oli kalakukolle tyypillinen muoto ja hyvä väri. Maultaan voittajakukot olivat tuomariston mielestä hyvin tasavertaisia.

Toiseksi kilpailussa sijoittui toista kertaa kisaan osallistuneen Maris Meituksen muikkukukko. Kolmas sija meni Siilinjärvelle Siilin Sapuskalle.

Parhaan kalakukon tittelistä kilpaili yhdeksän kalakukkoa. Suurin osa kisakukoista oli muikkukukkoja. Tuomariston mielestä kaikki kukot olivat maultaan hyviä ja täytteen kalat olivat pehmeitä ja miellyttäviä suussa. Kukkojen suolaisuudessa oli paljon vaihtelua. Eroa löytyi myös kukkojen kuoren ja täytteen suolaisuuden tasapainossa. Jotkut kukot olivat jääneet liian öljyisiksi maultaan. Tänä vuonna kukot olivat vähärasvaisempia kuin kalakukko perinteisesti on ollut, monissa oli myös havaittavissa savunmakua.

 

Vuoden 2016 markkinatuotteeksi valittiin tuomariston yksimielisellä päätöksellä Mikkeliläisen puuseppä Otto Niilosen "vanhasta uutta" idealla toteutettu, uuden elämän peilinä saanut pyykkilauta. Palkinnon myötä Kuopiossa pyritään edistämään omaperäisten, markkinoille hyvin soveltuvien tuotteiden kehittämistä sekä kiinnitetään huomiota kotimaisuuteen, käsityöosaamiseen ja ympäristöystävällisyyteen.

Molempien kilpailujen voittajat saivat tittelin lisäksi 100 euron palkkion, kunniakirjan sekä ilmaisen myyntipaikan seuraavan vuoden Tammimarkkinoille.

Tuomariston puheenjohtajana toimi Sonja Haapakoski Pohjois-Savon Martoilta. Mukana olivat myös "tuomarikonkarit" entinen kaupunginpuutarhuri ja kalakukkokilpailun yksi käynnistäjä Erkki Oinonen sekä Savon seuran puheenjohtaja Seppo Kononen. Uutena tuomareina mukana olivat Olli Hauhio Radio Kuopiosta, Jyrki Vuori Ravintola Savosta ja Johanna Kantala Savonialta.

Tapahtuman järjestelyistä vastasivat Kuopion kaupunki ja Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys ry.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Markkinoiden ajankohdan siirtäminen jakaa mielipiteitä