Kalakukko ei möyri enää vatsassa

Kuopion kuuluisimpien merkkituotteiden, Hanna Partasen kalakukkojen ongelmana on ollut se, että niiden valmistuksessa käytetyt voi ja muut maitotuotteet ovat jälkikäteen laittaaneet laktoosi-intoleranssista kärsivien vatsat möyrimään.

Nyt se vaiva on ohi, kun kalakukkoleipomo siirtyi tyystin laktoosittomiin tuotteisiin.

Toimitusjohtaja Lauri Partasen mukaan oli viisainta muuttaa koko tuotanto laktoosittomaksi.

- Siinä olisi vain sotkeuduttu kuin Summanen pöksyihinsä, jos olisimme jatkaneet joko-tai -linjalla.

Partanen kertoo, että rukiista ja kaurasta valmistettua kuorta pehmennetään kasvismargariinilla. Kukon sisälle lisätään vähärasvaiseksi käyneen sianlihan jatkeeksi laktoositonta voita.

Kukkojen ohessa Hanna Partasella tehdään myös piirakoita ja munkkeja. Lihapiirakat on paistettu jo tätä ennenkin palmuöljyssä. Nyt on myös piirakoissa käytetty hylamaitojauhe on korvattu laktoosittomalla vaihtoehdolla samaan tapaan kuin munkkipossuissa. Riisipiirakoiden puuro keitetään laktoosittomasta maidosta ja jälkivoitelu tehdään laktoosittomalla voilla.

Laktoosittomat tuotteet ovat kaupoissa yleensä normaalituotteita kalliimpia. Hanna Partanen ei lähde ainakaan tässä vaiheessa nostamaan hintoja, vaan odottaa vähintään ensi kesään.

- Menköön siihen saakka vaikka uusien tuotteitten lanseeraamisena, Lauri Partanen sanoo.

Mitä olisi kukkoleipomon legendaarinen perustaja Hanna Partanen sanonut, jos olisi tiennyt vanhan kunnon voin ja maidon vaihtuvan laktoosittomaksi?

- Hanna oli hyvin uudistusmielinen ihminen. Hän keskusteli mielellään ihmisten kanssa, mitä heidän ympärillään tapahtui. Näin hän olisi sanonut varmaankin meille työnsä jatkajille, että kauanpa te olitte vanhanaikaisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.