Kallavedelle repesi iso railo – "Jäätielle ei ole mitään asiaa"

Kallavedelle Kuopiossa on revennyt lauantaina useita suuria ja vaarallisia railoja. Railojen vuoksi liikkuminen tekeillä olevalla Vaajasalon jäätiellä ja sen lähettyvillä on ehdottomasti kielletty.

Vaajasalon tiekunnan puheenjohtajan Risto Hallmanin mukaan railoja on poikkeuksellisen paljon ja ne ovat poikkeuksellisen pahoja. Hän kävi paikan päällä tarkistamassa jäätilanteen lauantaina iltapäivällä.

– En muista, että milloinkaan railoja olisi ollut näin paljon ja että ne olisivat olleet näin pahoja.

Suurin railo sijaitsee Kuopion keskustan länsipuolella. Railo kulkee Kelloniemestä kohti Säyneensaloa.

Suurimmillaan noin puoli metriä leveä railo katkaisee Vaajasaloon tekeillä olevan jäätien pohjan. Jäätie ei ole vielä käytössä ja siellä liikkuminen on kielletty sekä merkeillä että nauhoilla.

Kieltomerkeillä ja sulkunauhoilla ei ole kuitenkaan Hallmanin mukaan ollut juuri merkitystä, vaan jäällä railon suunnalla on liikuttu paljon autoilla.

– Jäljistä päätellen siellä on ollut paljon väkeä. Eilen laitettiin tien molempiin päihin kyltit, että liikkuminen kielletty. Lukutaito ja ymmärtäminen, kun on mitä on, oli sulkunauhat ajettu lauantaiaamuun mennessä nurin.

Hallmanin mukaan myös jäätietä viitoittavia aurauskeppejä on ajettu nurin.

– Nuorisoa tuntuu olevan rälläämässä autoillaan.

Hän painottaa, että ihmisten on ehdottomasti pysyttävä poissa jäätieltä.

– Sinne ei ole mitään asiaa. Jos ei henki lähde, hajottaa siellä ainakin helposti autonsa.

Hallman arvelee, että jäätien valmistuminen lykkääntyy railojen takia vähintään ensi viikkoon. Tien on arvioitu olevan ajokunnossa viimeistään tammikuun lopulla.

Railot syntyvät suurien lämpötilan vaihteluiden yhteydessä. Toistaiseksi ei voida muuta kuin odottaa, että railot jäätyvät umpeen. Railojen jäädyttyä jäätä voidaan tasoittaa.

Sää lauhtui huomattavasti lauantaina Kuopion seudulla. Lämpötilan on ennustettu pysyttelevän ensi viikolla 15 pakkasasteen tuntumassa.

Hallmanin mukaan jäätilanteen vuoksi on toivottavaa, että pakkanen pysyttelisi pitkään samoissa lukemissa.