Kallaveden jää lainehtii, mutta luistelemaan pääsee vielä: "Tällaista herkkujäätä ei ole ollut ihan äskettäin"

Kallaveden jäälle oli maanantaina noussut paikka paikoin runsaasti vettä. Ilmatieteen laitoksen sääennuste lupaa tälle viikolle Kuopioon 1–2 plusastetta, ja niinpä vettä on tiedossa jäälle enenevissä määrin. Lauantaille ennuste lupailee 6–7 asteen pakkasia.

Kuopion kaupungin kunnossapitoyksikön työnjohtajan Kai Ahon mukaan luistinrata ei vielä viikonkaan lauhan kelin aikana mene niin huonoon kuntoon, etteikö sitä saataisi kunnostettua 24.–27. helmikuuta käytävää Ice Marathonia varten. Se, miten haastavaa kunnostuksesta tulee, riippuu säästä.

– Säätiedot ovat vain ennusteita, mutta sadetta on luvattu melkoinen määrä tälle viikolle, ja se vaikuttaa, tuleeko sade vetenä, räntänä vai lumena. Vesi pehmentää radan aika äkkiäkin, mutta jos rata pysyy pelkästään vedellä ja sitten tulee pakkanen, sehän ei ole katastrofi. Jos taas tulee räntää ja lunta, ja se jäätyy rataan kiinni, niin sitten alkaa melkoinen työstäminen, että siitä saadaan taas luistava rata, Aho toteaa.

Jään laatu on ollut tänä vuonna erittäin hyvä. Järvien pinnat saivat mustan teräsjääpeitteen, koska lunta ei satanut jäätymisen aikana.

– Jään laatu kuuluu top 3:een minun historiani aikana. Tällaista herkkujäätä ei ole ollut ihan äskettäin, 28 vuotta kaupungilla töissä ollut Aho kehuu.

Myös Pohjois-Savon ely-keskuksen vesistöinsinööri Ilkka Maksimainen kertoo jään olleen ainakin aluksi hyvälaatuista tänä vuonna. Hänen mukaansa jää on nyt niin paksua, että vaikka se periaatteessa alkaa pluskelillä sulaa nopeasti, ei viikon lauha sää vielä merkittävästi heikennä jäätä muualla kuin virtapaikoissa.

Kuopion kaupungin valvoja Mika Venäläinen kertoo, että Kuopion laduilla pääsee enimmäkseen vielä hiihtämään, mutta erityisen hyvässä kunnossa ladut eivät nyt ole. Venäläinen toteaa, että kunnostustarpeen näkee vasta, kun ilma jälleen pakastuu ja luvatut sateet ovat tulleet.

– Jääladuille on noussut vettä ja nousee varmaan vielä lisää, Venäläinen sanoo.

– Latujen kunnostaminen vaatii seuraavia pakkasia, että jäällä pääsee liikkumaan eikä kunnostuskalusto jää vesihyhmään kiinni. Tilanne pahenee päivä päivältä niin kauan kuin lämmintä jaksoa on.