Kallaveden jäätilanne on karmea - Palomiehet: Ei voi olla totta, mitä höttöä löytyi

Eihän tämä voi olla mahdollista, palomiehet ihmettelivät kuin yhdestä suusta. Yksi palomiehistä hyppäsi laiturin reunalta askeleen verran Kallaveden jäälle ja mies humpsahti kokonaan jääkerroksen läpi veteen.

Pelastussukeltajan varusteissa olevalle palomiehelle tilanne ei ollut vaarallinen, mutta toisin olisi varomattomalle pilkkijälle.

– Olen ollut palomiehenä vuodesta 1983 asti enkä ole koskaan nähnyt tällaista jäätä, ylipalomies Pekka Nevalainen Pohjois-Savon pelastuslaitokselta sanoo jään laadusta ja kerrostumista.

Nevalainen ja Marko Ryhänen sahasivat jäähän myös avannon, jonka kappaleista sai katsottua, millainen jäätilanne Kallavedellä Kuopiossa on parhaillaan.

Avannosta sai nostettua lähes 50 senttiä paksun jääköntin, mutta siinä ei ollut yhtään senttiä teräsjäätä. Ei yhtään. Ei edes jään alapinnassa.

Kuopiossa on ainakin kymmenien vuosien ajan talven ensimmäisissä jäissä ollut jossain vaiheessa aina edes muutama senttiä teräsjäätä, jonka päälle kohvaa on kertynyt, mutta tänä vuonna sitä kerrosta ei löytynyt.

Kohvaa on paljon, mutta se pettää alla

Koko mitta oli jäätynyttä sohjoa, kohvaa, eli ilmakuplien pilkuttamaa heikosti kantavaa jäätä. Lisäksi jää oli ohuina levyinä, joiden välissä oli useita senttiä jäätymätöntä sohjoa tai vettä.

– Oli tämä suuri yllätys. Oli tiedossa, että Kallaveden jäätilanne on huono, mutta ei sitä olisi voinut arvata, että se on näin huono. Koko pala jäätä oli pelkkää höttöä, paloesimies Harri Saastamoinen sanoo.

Jään pinnalla pelastuslaitoksen hydrokopteri kulkee nyt hyvin, sillä sen kantopinta on jakautunut usean ponttonin päälle. Hydrokopterilla on nyt lentokeli jäätynyt kohvan päällä.

Esimerkiksi Saaristokadun sillan vieressä ainakin kesäkioskin luona on kuitenkin täysin sulaa. Paikalla on virtaus, joten kohta jäätyy yleensä viimeisenä ja sulaa ensimmäisenä. Tänä talvena siihen ei ole ehtinyt kertyä vielä kohvaakaan pakkaspäivistä huolimatta.

Muuallakin jää on petollista. Potkurilla tai suksilla voisi matka taittua kuin lentäen, mutta jos paikalle seisahtuu, hyppää tai ottaa pari kävelyaskelta koko painolla, kohva humpsauttaa palomiehiä jäästä läpi veteen asti.

– Moottorikelkalla en menisi missään nimessä jäille. Se on hengenvaarallista, Saastamoinen sanoo.

Jos pelastuslaitos saa hälytyksen jäälle pelastamaan esimerkiksi varomatonta ulkoilijaa, moottorikelkalla ei siis pääse kukaan avuksi. Ainoa vaihtoehto on hydrokopteri tai taivaltaminen pelastuspuvussa jalan.

Naskalit eivät pidä

Jouni Ruutiainen iski vielä naskalit Kallaveden jäähän. Naskalit eivät saaneet hötöstä otetta, vaan jää mureni paloiksi sitä mukaa kuin siihen yritti saada naskalit uppoamaan.

– Yleensä jäälle lähtiessä on tärkeä ottaa naskalit kaulaan roikkumaan. Lisäksi kännykkä kannattaa pitää vesitiivissä pussissa suojassa kaulassa roikkumassa ja takin alla lämpimässä, jotta sen akku kestää. Nyt jää on kuitenkin sellaista, ettei naskaleistakaan ole apua.

– Jos tuonne pilkkijä putoaa, sieltä ei pääse itse ylös, Ruutiainen pohtii.

Paksu kohvakerros on myös siitä hankala, että jäätymisen eteneminen on arvaamatonta. Vaikka talvella pakkaset jatkuisivat, jäätä ei välttämättä muodostu enää tasaisesti ja normaalisti teräsjäänä. Lopputalven jäät ovat siis arvoitus.

Pahimmillaan koko talvena isoille järville ei saada hyviä jäitä lukuun ottamatta paikkoja, jonne niitä kastelemalla jäädytetään.

Erilaisilla lammilla tilanne vaihtelee paljon.

Kallaveden ja muiden isojen järvien jäähän vaikuttavat myös virtaukset ja juoksutukset. Ministeriön erikoisluvalla koko Saimaan vesistössä on lisätty juoksutuksia, sillä sateinen alkutalvi on saanut järvet lähes tulvimaan ja niiden pintoja on jouduttu pitämään kurissa juoksutuksilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Myös autottomat voivat joutua maksajiksi, kun hallitus vaatimassa latausmahdollisuutta pihoihin

Silppua ruohonleikkurilla, haravoi tai tee oma jätesäkkikomposti – näin pääset eroon pihan peittävästä lehtipeitteestä

Sukkamummo Anja neuloo ja toivoo saavansa hautaankin omat sukat jalkaan

Kehno ajosää vaivaa aamulla Pohjois-Pohjanmaan tienoilla

Matalapaineita pukkaa lännestä, etelässä lämmintä, Lapissa pakkasta

Kommentti: Minä olen oikeassa, olipa kyse lapsista tai naudanlihasta

Lapin-matkailun odotetaan kasvavan myös tänä talvena Thomas Cookin konkurssista huolimatta

Opetusministeri Andersson Ylen Ykkösaamussa: Sitova mitoitus oppilashuoltoon tarkoitus saada tällä hallituskaudella

Ruokalähetti voi joutua yrittäjäksi vasten tahtoaan – työministeri lupaa alustatyöntekijöille aiempaa paremmat oikeudet

Todistusvalinnasta tulee pääväylä korkeakouluun ensi keväänä – Yliopistot julkaisivat tiedot aloituspaikkojen osuudesta jo kesällä 2018, milloin tulevat ammattikorkeakoulujen tiedot?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.