Kannabiksen käyttö nousi Suomessa uuteen ennätykseen

Kannabiksen käyttö Suomessa on noussut uuteen ennätykseen. Suomalaisten nuorten aikuisten kannabiksen käytön yleisyys on ohittanut Euroopan maiden keskiarvon.

Suomalaisista 15–34-vuotiaista jopa 14 prosenttia on käyttänyt kannabista viimeisen vuoden aikana. Euroopan maissa keskimäärin osuus on kaksi prosenttiyksikköä pienempi.

Suomessa kannabiskokeilut ovat yhä lisääntyneet, kun taas esimerkiksi Englannissa, Saksassa ja Espanjassa ne ovat jo kääntyneet laskuun.

Myös muiden huumeiden käyttö Suomessa on kasvussa, mutta huomattavasti vaatimattomammin kuin kannabiksen.

Tietoja kerätään vähintään neljän vuoden välein

Tiedot perustuvat Euroopan huumausaineiden seurantakeskuksen EMCDDA:n kokoamaan Euroopan huumeraporttiin 2015. EMCDDA seuraa huumeiden käytön trendejä ja muutoksia.

Suomen osuutta aineistosta tuottaa etenkin Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, jolta valmistui tänä syksynä myös uusi tutkimusaineisto huumeiden käytöstä ja mielipiteistä Suomessa. Se perustuu viime syksynä tehtyyn laajaan kyselyyn.

Kyselyn mukaan huumeiden käyttö on runsaassa 20 vuodessa nelinkertaistunut Suomessa. Edelleen vähemmistö suomalaisista käyttää huumeita tai suhtautuu niiden käyttöön myönteisesti. Kokeilijoiden ja käyttäjien kasvu tulee kuitenkin kannabiksesta, jonka kokeilut ovat yleistyneet nuorilla ja käyttö etenkin nuorilla aikuisilla miehillä.

Muutos näkyy pitkin Suomea

Laajojen tutkimusaineistojen havainnot näkyvät myös paikallisesti ympäri Suomen. Kyse ei ole vain tilastoilmiöstä, vaan arkipäivän muutoksesta päihteiden käytössä.

– Asenteet kannabikseen ovat selvästi muuttuneet. Sen käyttöä vähätellään, rikoskomisario Aku Uusitalo Itä-Suomen poliisista sanoo.

– Nuorten on niin helppo ihastua kannabikseen ja inttää, onko se niin paha aine rentoutumiseen – verrattuna vaikka alkoholiin. Ongelma onkin, jos siitä tulee tapa. Kannabiksen pitkäaikaisvaikutuksia ei tunneta.

– Olen poliisina kuulustellut monia pitkäaikaisia käyttäjiä. Heistä tulee mieleen, ettei moni nuori arvaakaan, millaisia pitkäaikaisvaikutukset ovat.

– Lisäksi on tietysti huolestuttava ilmiö, jos jo nuorella on tavoite saada pää sekaisin millä tahansa aineella.

Kotimainen kasvatus yleistä

Käyttäjäkyselyjen lisäksi kannabiksen käytön lisääntymisen näkee etenkin kannabiskasvien kotimaisen kasvatuksen yleistymisestä.

– Vielä kymmenen vuotta sitten poliisissa hätkähdettiin, kun asunnossa törmättiin kannabiskasveihin. Nyt ne eivät pomppaa silmille mitenkään, koska puskia tulee vastaan jatkuvasti muita huumerikoksia tutkittaessa, Uusitalo kertoo.

– Kannabiksen kasvatus ei ole Suomessa enää mikään uusi trendi, vaan jo pysyvä asia kotietsinnöissä.

Kannabiksen käyttö näkyy myös muissa poliisin tilastoissa kuten rattijuopumuksissa. Samaan aikaan kuin alkoholia nauttineiden kiinnijääminen ratista on vähentynyt, yhä useampi kärähtää liikenteessä huumeista.

Viime vuonna joka neljännellä kiinni jääneellä rattijuopolla oli huumeita veressään, usein kannabista ja lääkkeitä tai amfetamiinia.

 

Tilastoja lisää keskiviikon Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kansalaisaloite kannabiksen laillistamiseksi lopahti täysin - ei etene eduskuntaan

Tausta: Kannabis-ilmiö näkyy useissa tilastoissa - Puolustusvoimissa asti

Kommentti: Poliisin puuttuminen ei syrjäytä, kannabiksen käyttö voi tehdä niin

Keski-ikäinen nainen ryhtyi muuntohuumeiden kauppiaaksi

Hovioikeus: Kannabisteen maahantuonti oli törkeä huumausainerikos

Katuvalvonta: Juopottelu vähentynyt, kannabisongelmat lisääntyneet

Kuopion jätevedessä merkkejä kokaiinista