Kansa on tyytyväinen hallituksen koronatoimiin – jopa kokoomuslaiset näyttävät peukkua

Peräti seitsemän kymmenestä suomalaisesta on erittäin tai melko tyytyväinen Sanna Marinin (sd.) hallituksen päätöksiin liittyen koronavirusepidemian hoitoon, ilmenee Uutissuomalaisen gallupista.

– Tulokset eivät ole kovin yllättäviä, mitä esimerkiksi sosiaalista mediaa olen seurannut. Monet ovat sitä mieltä, ettei tällä asialla pidä politikoida. Tulos ei tarkoita, että välttämättä otetaan poliittisesti kantaa hallituksen puolesta, kommentoi Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Jenni Karimäki.

Kysely tehtiin 18.–22. maaliskuuta. Hallitus oli päättänyt sulkea koulut 16. maaliskuuta.

Kuva: Anssi Hietamaa

Naiset ovat hieman miehiä tyytyväisempiä hallituksen toimiin, mutta myös miehistä kaksi kolmesta antaa koronatoimista myönteisen arvion.

Alueellisesti hallitukseen ollaan suunnilleen yhtä tyytyväisiä joka puolella maata.

Erityisen positiivisen arvion koronan hoidosta antavat iäkkäät. Yli 70-vuotiaista jopa 78 prosenttia on hallituksen toimiin tyytyväisiä.

– Yhtenä selityksenä voidaan ajatella sitä, että pääministeripuolueen (SDP) kannattajakunnassa on merkittävä määrä iäkästä väestöä. Toisaalta suuri osa yli 70-vuotiasta näkyy olevan tyytyväisiä siihen, että heidät riskiryhmänä on otettu huomioon päätöksiä tehdessä, Karimäki sanoo.

Erittäin tyytyväisiä on kolme kertaa enemmän eläkeläisissä kuin opiskelijoissa.

Kuva: Anssi Hietamaa

Myös eniten eli yli satatuhatta euroa vuodessa ansaitsevat antavat Marinin hallituksen koronapäätöksille erityisen hyvän arvion. Heistä tyytyväisiä on 76 prosenttia kyselyyn vastanneista.

– Jos ihmisellä on hyvä tulotaso ja jo kertynyttä varallisuutta, poikkeukselliset toimenpiteet eivät yhtä helposti horjuta taloudellista hyvinvointia. Heillä on ehkä enemmän valmiutta hyväksyä tällaiset toimet, kommentoi tutkija Karimäki.

Koko kyselystä tulee esiin vain yksi ihmisryhmä, josta enemmistö ei ole hallituksen koronapäätöksiin tyytyväisiä: perussuomalaisten kannattajat.

Heistä 46 prosenttia on päätöksiin erittäin tai melko tyytyväisiä.

– Moni heistä on vastannut kenties protestoidakseen perinteisiä valtaa pitäviä puolueita. He ovat ehkä herkimmin tyytymättömiä mihin tahansa hallituksen toimintaan, pohtii Karimäki.

Toisaalta enemmistö perussuomalaisistakaan ei ole tyytymätön hallituksen toimiin. Puolueen kannattajista 14 prosenttia on erittäin ja 24 prosenttia melko tyytymättömiä.

– Perussuomalaisten johdosta on kuulunut kannanottoja, joissa kyseenalaistetaan se, tehdäänkö sittenkään riittävästi.

Toisen oppositiopuolueen kokoomuksen kannattajat ovat korona-asioissa hallituksen puolella. Heistä peräti kahdeksan kymmenestä on tyytyväisiä.

– Ennen kuin tiukennuksia tehtiin, kokoomus oli niitä vaatimassa. Sittemmin puolue on osoittanut tukensa hallituksen tekemille toimenpiteille, Karimäki sanoo.

Erittäin tyytyväisiä on ymmärrettävästi eniten hallituspuolueiden kannattajissa.

Keskustan riveistä 42 ja vasemmistopuolueita äänestävistä 36 prosenttia on Marinin hallituksen päätöksiin erittäin tyytyväisiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Tietojen panttaamista, EU-asioiden viivyttelyä ja ajanpeluuta – perustuslakivaliokunnan selvitettäväksi tulee kirjava lista eduskunnan tiedonsaantivaikeuksia

Eduskunta kannattaa EU:n Green Dealia – Katso eduskuntaryhmien vastaukset

Uimahallit ja maauimalat avautuvat, valvonta ja rajoitukset riippuvat paikkakunnasta

Uutissuomalainen: Korona-aika on lisännyt tarvetta perustoimeentulotuelle ja yleiselle asumistuelle

Koronakriisi on koetellut erityisesti nuorten naisten toimeentuloa – Yhä useampi suomalainen tarvitsee nyt ja kesällä Kelan tukea elämiseen

Suomen huumekuolleisuus kasvoi ja kuolonuhrien keski-ikä nousi pohjoismaisessa vertailussa, naisten osuus suurin Norjan kanssa

EU-komissiolta kuullaan uusia askelmerkkejä koronaviruskriisistä toipumiseen – kuva uudesta elpymisrahastosta tarkentuu

LM: Suomi aikoo nostaa ulkomaisten kausityöntekijöiden määrää tuhansilla

Tiukkaa taloudenpitoa puolustavat jäsenmaat eivät halua ajaa EU:n koronaelpymistä umpikujaan, arvioi ministeri Tuppurainen

Liikennöitsijät odottavat maskiohjeita – STM:n selvitys valmistumassa viikon sisällä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.