Kansainväliset reaktiot Suomen vaalitulokseen ovat maltillisia, media-arvioiden mukaan tulos heijastelee sirpaloitumista

Suomen eduskuntavaalien tulokseen on reagoitu ulkomailla maltillisesti. Lähinaapureiden johtajat eivät ainakaan Twitterissä ole sanoneet Suomen vaaleista sanaakaan. Myös mediareaktiot ovat olleet pääosin toteavia.

Muun muassa BBC, New York Times ja uutistoimisto AFP kertovat, kuinka Suomessa vaalien teemoiksi nousivat maahanmuutto, ilmasto ja kaatunut sote-uudistus.

New York Timesin mukaan Suomen vaalitulos heijastelee kasvavaa sirpaloitumista äänestäjien keskuudessa. Samaan aikaan kun kunnianhimoisia ilmastotavoitteita vastustava perussuomalaiset oli toiseksi suosituin puolue, myös kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa havittelevat vihreät ja vasemmistoliitto saivat lisäpaikkoja, lehti kirjoittaa.

Lehden mukaan perussuomalaiset väitti kampanjan aikana, että Suomen on vallannut ilmastohysteria ja maa on jo tehnyt asian suhteen enemmän kuin on reilua. Perussuomalaiset on lehden mukaan sanonut, että aggressiivinen ilmastonmuutospolitiikka on elitistinen pyrkimys, joka satuttaa työväenluokkaa.

New York Timesin mukaan vastaava kehitys on ollut nähtävissä myös muualla Euroopassa, muun muassa Ranskassa, jossa keltaliivien protestit saivat alkunsa polttoaineveron korotuksesta ja Saksassa, jossa Vaihtoehto Saksalle on hyökännyt ilmastonmuutospolitiikkaa vastaan.

New York Times arvelee perussuomalaisten jäävän oppositioon

New York Times arvioi, että perussuomalaiset ei ole tulevassa hallituksessa, mutta tulos antanee puolueelle lisää sananvaltaa.

Uutistoimisto AFP kuvailee, että Suomen hallitusneuvotteluita lähtee vetämään työmarkkinagangsteri Antti Rinne.

AFP:n jutussa käydään lisäksi läpi, kuinka Rinteestä tuli sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Jutta Urpilaisen kanssa käydyn katkeran kamppailun päätteeksi.

AFP kirjoittaa suomalaisen median kuvailevan perussuomalaisten puheenjohtajaa Jussi Halla-ahoa jännittyneeksi ja jopa ujoksi ihmiseksi, joka ei viihdy parrasvaloissa.

Uutistoimisto kertoo myös Halla-ahon saamasta tuomiosta uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

AFP mainitsee Rinteen harrastavan klarinetin ja pianon soittoa ja Halla-ahon harrastuksiin kuuluvan tähtitieteen ja ampumisen.

Bloomberg kirjoittaa, että Rinteen SDP:n voitto oli vastalause edellisen hallituksen kiristyspolitiikalle. Bloomberg arvioi hallitusneuvotteluista tulevan vaikeat perussuomalaisten pitäessä vaalien toista sijaa.

Myös Financial Times ennustaa vaikeita hallitusneuvotteluita, sillä hallitukseen tarvitaan todennäköisesti neljä tai viisi puoluetta. Financial Times lisäksi kirjoittaa, että vaalitulos heijastelee muualla Euroopassa nähtyä pirstaloitumiskehitystä.

Niin ikään ranskalaislehti Le Monde ennakoi erittäin hankalia hallitusneuvotteluita ja muistuttaa, että Suomi aloittaa heinäkuussa EU:n puheenjohtajamaana.

Tutkija: SDP:n vaalikiri uskomattoman huono

Ruotsin yleisradio SVT kiinnittää erityistä huomiota SDP:n paluuseen suurimmaksi puolueeksi kahden vuosikymmenen tauon jälkeen. SVT korostaa kuitenkin sitä, että johtoasema toteutui vain hiuksenhienolla erolla perussuomalaisiin.

SVT:n haastatteleman Turun ruotsinkielisen yliopiston Åbo Akademin politiikan tutkijan Göran Djupsundin mukaan SDP:n vaalikiri oli kuitenkin "uskomattoman huono" siihen nähden, että se oli voimakkain oppositiopuolue, jonka kannatus oli mittauksissa valtavan paljon muita edellä vielä viikkoja ennen vaaleja.

SDP:n ohella SVT kiinnitti huomiota keskustan ennätyksellisen huonoon tulokseen, joka oli puolueen heikoin koko itsenäisyyden ajan Suomen historiassa.

Viron yleisradio ERR alleviivasi sitä, ettei yksikään puolue noussut selvällä mandaatilla Suomen johtoon, sillä yksikään puolue ei lopulta saanut yli 20:tä prosenttia äänistä.

Saksassa arvostettu sanomalehti Frankfurter Allgemeine Zeitung pitää perussuomalaisten vaalimenestystä mielenkiintoisena toukokuussa pidettävien eurovaalien kannalta. Perussuomalaiset kuuluu Saksan AfD-puolueen ja Italian Legan kanssa ryhmään, joka on rakentanut europarlamenttiin oikeistopopulistista koalitiota.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Hallituspuolueet lähtevät sorvaamaan budjettia "kaikki mulle heti" -asetelmassa – synkät talousennusteet uhkaavat tulevaisuuteen venyviä uudistuksia

Kun Esperi Caren hoivakodin toiminta Kristiinankaupungissa oli keskeytetty ja vanhustenhoitokohu alkanut, valvontaviranomaisista kanneltiin – Apulaisoikeusasiamies ei ryhdy toimenpiteisiin: "Kirjoituksenne ei antanut aihetta"

Poliisi etsii yhä Järvenpään ampujaepäiltyä, sivullisille ei uskota olevan vaaraa

Merihätään Viron aluevesillä joutunut huvivene pääsi Suomen puolelle – rahtialus suojasi tuulelta, yksi evakuoitiin pelastuskopterilla

Postin tietoliikenneongelma ratkaistu, palvelut toimivat taas – osa sanomalehdistä jäi sunnuntaina jakamatta

Mies löytyi kuolleena Joensuussa – poliisi otti kiinni kaksi taposta epäiltyä

Sunnuntain mahtava museosää jatkunee ensi viikolla – hurrikaanin jälkimainingit näkyvät runsaina sateina, luvassa jopa lunta

Huippukokki Jenni Tuominen kokkaa Suomi-ruokaa eurodiplomaateille – EU-edustusto kylpee savussa, kun pihalla valmistuu satoja kiloja savukalaa

Poliisi vaitonainen Järvenpään laukauksista

Sadepulaa ei ole näköpiirissä – Etelä-Suomeen on annettu sunnuntaiksi ukkosvaroituskin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.