Kansalaisaloite maksuttomasta toisen asteen koulutuksesta menee eduskunnan käsittelyyn

Kansalaisaloite maksuttomasta toisen asteen koulutuksesta on saavuttanut 50 000 kannatusilmoituksen rajan ja etenee eduskunnan käsittelyyn.

Aloitteessa vaaditaan, että eduskunta laatii perusteellisen selvityksen ja ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin ja lakiuudistuksiin lukio- ja ammatillisten opintojen maksullisuuden poistamiseksi.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) lupaisi jo lauantaina julkaistussa Uutissuomalaisen haastattelussa käynnistää laajan kokonaisselvityksen siitä, voitaisiinko toisen asteen koulutuksesta tehdä kokonaan maksutonta.

Tällä hetkellä opetus on lukiossa ja ammatillisessa koulutuksessa ilmaista, mutta materiaalikustannukset voivat nousta korkeiksi. Syksyllä Pelastakaa Lapset ry:n tutkimus paljasti, että 12,5 prosentilla toisen asteen opiskelijoista on suuria vaikeuksia selvitä kustannuksista.

– Lukion ja ammatillisen koulutuksen kustannukset ovat kalliit: esimerkiksi lukion suorittamisen kokonaiskustannukset nousevat jopa 2 600 euroon ja joidenkin ammatillisten tutkintojen kustannukset voivat, riippuen alasta ja oppilaitoksesta, nousta jopa useaan tuhanteen euroon. Tämä asettaa nuoret keskenään eriarvoiseen asemaan ja aiheuttaa paineita vähävaraisten perheiden toimeentulolle, kansalaisaloitteessa perustellaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Opetusministeri lupaa: Toisen asteen maksuttomuudesta tehdään selvitys, sai kansalaisaloite nimet täyteen tai ei