Kansallismaisemaan pimeästi tehtyä loma-asuntoa uhkaa purku: poikkeamislupahakemus tehtiin vasta, kun mökki oli jo valmis

Lapinlahden Väisälänmäellä Onkiveden rantaan ilman lupia rakennetun loma-asunnon kohtalo on todennäköisesti rakennuksen purku.

Lapinlahden rakennustarkastaja esittää ympäristölautakunnalle, että Lapinlahden kunta ei puolla poikkeamislupahakemusta.

Rakentaja teki poikkeamislupahakemuksen vasta sen jälkeen, kun mökki oli jo valmis ja asia paljastui rakennustarkastajalle.

1,5-kerroksisen mökin kerrosala on 34 neliötä. Paikka sijaitsee Väisälänmäen kansallismaiseman alueella, joka on merkitty maakuntakaavassa maiseman vaalimisen kannalta valtakunnallisesti tai maakunnallisesti tärkeäksi alueeksi.

Alueella on voimassa Onkiveden ja Nerkoonjärven rantaosayleiskaava, ja rakentaminen olisi vaatinut poikkeusluvan, josta päättää Pohjois-Savon ely-keskus. Lapinlahden kunta antaa oman lausuntonsa ely-keskukselle. Rakennustarkastajan mukaan rakennukset on purettava tai vietävä muualle, jos poikkeuslupaa ei tule.

Kunta ei puolla poikkeuslupaa, sillä rantavyöhykkeelle rakentaminen haittaa yleiskaavan toteutumista eikä kaava salli loma-asumista.

Luvattomasta rakentamisesta on myös tehty tutkintapyyntö poliisille.

Rakentaja perusteli rakentamista muun muassa sillä, että hän toivoo lomanviettopaikkaa syntymäkotinsa läheltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.