Kansallispeli syöksyi syvälle 20 vuotta sitten – Pesäpallovaikuttaja: "Elämäni masentavin ilta"

Netti_Viuhka.gif

Puhelin soi.

Superpesiksen kilpailuasioita P-Mediat Oy:n lukuun hoitanut Arto Ojaniemi näkee, että soittaja on Superpesiksen toimitusjohtaja Kimmo Tolonen.

On torstai 13. elokuuta 1998. Kello on 13.20.

Tolonen kertoo saaneensa Veikkauksen tuotepäälliköltä Raimo Dahlmanilta erikoisen puhelun. Dahlman pyytää kaksikkoa varoittamaan Superpesisjoukkueita pelaamasta sopuotteluita illalla.

Runkosarja alkaa olla päätöksessään ja Veikkaus on huolestunut joidenkin pitkävetokohteiden oudoista pelimääristä.

Huhut kiertävät jo muutenkin kenttää.

Ojaniemi ja Tolonen jakavat kymmenessä minuutissa urakan kahtia ja alkavat soitella. Ojaniemi seitsemälle, Tolonen yhdeksälle henkilölle.

Osa joukkueista on jo matkalla omiin otteluihinsa.

Busseissakin käy ankara puhelinliikenne. Joukkueiden jäsenet soittelevat ympäri maata ja kertovat, mitä on tulossa.

syoksy01 

"Maailma musteni"

Veikkauksen hälytys on shokki.

– Maailma musteni. Ajattelin, että ei voi olla totta, mitä tässä tapahtuu, Ojaniemi, 60, sanoo nyt, kaksikymmentä vuotta tapahtumien jälkeen.

Hän on tällä hetkellä Pesäpalloliiton toiminnanjohtaja.

Ojaniemen mukaan joukkueet suhtautuivat varoituksiin asiallisesti.

– Kaikki kiistivät, että aikoisivat mitään sopua pelata. Tosissaan pelataan, sanottiin.

Myöhemmin osoittautuu, etteivät puheet pidä.

– Se meni toisin kuin meille luvattiin, Ojaniemi sanoo pettyneenä.

Sadat osallistuivat

Pesäpallon sopupelivyyhti kesällä 1998 on suomalaisen urheiluelämän hätkähdyttävimpiä tapahtumia.

Soppaan osallistuvat ainakin jollakin tavalla sadat pesäpalloihmiset, heidän tuttavansa ja sukulaisensa sekä vedonlyöjät.

Jotkut sopivat otteluista, jotkut hyväksyvät sopupelin ja pelaavat sen mukaisesti ja jotkut lyövät vetoa tietäen sovitut lopputulokset.

Jotkut joukkueiden jäsenistä toimivat aktiivisina tiedonlevittäjinä. Jotkut vain seuraavat, mitä tuleman pitää.

Muutamat irtisanoutuvat sopupeliaikomuksista tyystin. Osa joukkueiden jäsenistä ei tiedä koko asiasta.

syoksy02 

"Harvinaisen röyhkeää"

Torstaina pelataan ottelut Siilinjärven Pesis (SiiPe) – Juvan Pallo, Kaisaniemen Tiikerit – Haminan Palloilijat sekä Kankaanpään Maila – Oulun Lippo.

Kahta päivää aiemmin on pelattu Seinäjoen Maila-Jussien ja Kankaanpään sekä Oulun ja Jyväskylän Kirin väliset ottelut.

Jo tiistain kierroksen jälkeen julkisuudessa herää epäilyksiä, että ottelujen lopputuloksia olisi sovittu etukäteen. Huhut ryöpsähtävät valloilleen, kun torstain ottelutulokset selviävät.

Joukkueiden esitykset herättävät tuoreeltaan huomiota asiantuntijoissa.

Haminan tulee saada jaksovoitto vierasottelusta Tiikereitä vastaan, ettei joukkue joutuisi karsimaan sarjapaikastaan.

Kovalla rahalla pääkaupunkiin koottu Tiikerit on sarjakakkonen, mutta pahoissa talousvaikeuksissa.

Tiikerit voittaa ensimmäisen jakson helposti. Toiselle jaksolle joukkue vaihtaa kaksi avainpelaajaansa pois.

– Tiikereiden toisen jakson sisäpeli oli yhtä puuroa. Tehokkaat käsijarrut olivat päällä, ottelua seurannut lajin harrastaja kertoo kirjallisessa lausunnossaan poliisille.

Tiikerit tulee toisen jakson viimeiseen sisävuoroonsa juoksun tappioasemassa.

– Jos Tiikerit olisi pelannut puhtaasta 3–0 voitosta, pelinjohtaja olisi sadan prosentin varmuudella ottanut aikalisän ja tehnyt tarvittavat vaihdot.

Mies kummastelee, miksi Tiikereiden ykköskotiuttaja pantiin etenijäksi. Hän lyökin ensimmäisellään "taivaisiin yltäneen" koppilyönnin.

– Mielestäni toinen jakso oli harvinaisen röyhkeää ja "ammatti-ihmiselle" erittäin läpinäkyvää sopua.

Supervuoroparin Tiikerit voittaa jälleen 6–0. Pitkävedossa merkiksi tulee risti.

syoksy03 

Vain yksi jää pois

Esitutkinnassa yksi Tiikereiden joukkueen jäsenistä kertoo, etteivät pelaajat olleet saaneet seuralta palkkaa koko kesänä. Sovun pelaaminen päätetään ottelua edeltävänä päivänä harjoituksissa Brahen kentällä.

Vain yksi pelaaja, joukkueen kapteeni Veijo Turpela, ilmoittaa, ettei tällaista hyväksy.

Pelaajat myös päättävät korjata taloudellista tilannettaan pelaamalla pitkävetoa. He käyttävät hyväkseen etukäteen tasapeleiksi sovittuja otteluita Tiikerit – Hamina ja Kankaanpää – Oulu. Mahdolliset epävarmat kohteet pelataan kaikilla merkeillä "tukkoon".

Haminan joukkueen jäsenet ilmoittavat myöhemmin poliisille, että joukkue perui sopupelin, sen jälkeen kun Kimmo Tolosen varoitussoitto tavoitti joukkueen.

Myös Arto Ojaniemi seuraa peliä paikan päällä Helsingissä. 20 vuotta tapahtumien jälkeenkin hän on sitä mieltä, että Hamina pelasi tosissaan

– Sen sijaan Tiikerit pelasi tahallaan niin, etteivät he voita.

Ojaniemi myöntää vanhan totuuden, että pesäpallossa on aiemminkin hävitty tahallaan ja katsottu sopivia vastustajia jatkopeleihin.

– Varmasti näitä on ollut kaikissa lajeissa, joissa pelataan voitosta. Mutta mikä nyt on sitten sopupeliä.

Puhelimet kuumina

Osa pelaajista ja muista joukkueiden jäsenistä on innolla mukana sopimassa pelejä. Sarjapaikan varmistamisen tai sopivan pudotuspelivastustajan lisäksi motiivina on raha.

Pitkävetoa pelataan isoilla summilla ratkaisevan kierroksen edellä valmistautumisleirillä, pelimatkojen taukopaikoissa ja lähikioskeilla ennen ottelua.

Puhelimet kävivät kuumina, kun vihjeet sovituista otteluista sinkoilevat tuttaville ja sukulaisille.

Myöhemmin tyttöystävät, vanhemmat, appiukot ja vanhat pelikaverit käyvät lunastamassa joukkueen jäsenten vetovoittoja. Poliisin tutkittavaksi hankkimien voittotositteiden yhteisarvo on yli 16 miljoonaa markkaa.

Tiikerit ei ole ainut talousvaikeuksissa oleva seura. Käy muun muassa ilmi, että Juvan Pallo maksaa SiiPelle 30 000 markkaa sarjapisteistä.

syoksy04 

"Itkin palaverin jälkeen"

Osa joukkueiden keskeisistäkin jäsenistä kuulee asiasta vasta vähän ennen otteluita.

Pelinjohtaja, joka ei ollut alun perin sopimassa ottelusta, kertoo esitutkinnassa, että osallistuminen ottelua edeltävään palaveriin ja itse otteluun oli lähes ylivoimaista.

– Minä itkin kohta palaverin jälkeen yhdessä (– –) kanssa.

Vaivoin hän saa johdettua joukkueensa ottelun läpi, vaikka ulkopelinjohtaja kieltäytyy osallistumasta peliin.

– Minä tähdensin pelaajille, että lyöntien pitää olla huonoja. Jokaisen kentälle pyrkivän ja siellä etenevän pitää kuitenkin juosta pesävälejä normaalisti ja syöksyt pitää tehdä. Melkein kaikki pelaajat ilmoittivat, että asia on heille kauhea. Mieliala joukkueella oli maassa.

"Mistään muusta ei puhuttu"

Kankaanpään Mailan pelinjohtaja, legendaarinen lyöjäkuningas Seppo Uusi-Oukari kiistää kuulustelujen alkuvaiheessa sopupelit Seinäjokea tai Oulua vastaan. Välillä hän myöntää poliisille epäilyt.

Sitten, asianajajansa laatimassa vastineessa, Uusi-Oukari jälleen kiistää tapahtumat ja syyttää poliisia painostuksesta kuulustelujen aikana.

Osa Kankaanpään Mailan jäsenistä jopa kantelee poliisin toiminnasta eduskunnan oikeusasiamiehelle, joka kuitenkin katsoo, että poliisitutkinnassa ei ole huomauttamista.

Uutissuomalaiselle Uusi-Oukari, 70, kiistää yhä, että hän olisi ollut sopimassa kesän 1998 otteluja etukäteen.

– Omasta puolestani voin sanoa, ettei mitään keskustelua sen suhteen käyty. Toki tiesimme, että oli runkosarjan viimeinen kierros ja ymmärsimme, mikä vastustaja kenellekin sopii pudotuspeleissä. Sen perusteella myös itse pelasin pitkävetoa. Mutta kenellekään lähipiiristäni en tietoja kertonut eikä kukaan muu voittanut.

Uusi-Oukarin mukaan hän soitti Seinäjoen tuolloiselle pelinjohtajalle Mauri Pyhälahdelle yhden kerran. Aiheena oli puudutuspiikin antaminen pelaajalle.

– Mistään muusta ei puhuttu.

Uusi-Oukari hämmästelee vieläkin, miksi poliisi tuli pidättämään hänet työpaikaltaan kesken päivän.

syoksy05 

"Se oli kova paukku"

Lähes kaksi vuotta sopupelien jälkeen käräjäoikeus katsoo, että otteluista on sovittu ja lyöty vetoa. Uusi-Oukari tuomitaan viideksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen petoksesta ja neljästä avunannosta petokseen. Tuomio on koko porukan pisin.

– Se oli kova paukku. Pesäpallohommat päättyivät osaltani siihen. Toki edelleen seuraan pelejä.

Oikeudessa petos- tai avunantotuomion saa ensin parikymmentä ja viimein runsaat kolmekymmentä henkilöä. Heistä suurin osa oli sekä sopimassa otteluja että lyömässä niistä vetoa. Sen sijaan syyttäjä tekee syyttämättäjättämispäätökset lukuisista henkilöistä, jotka voittivat pitkävedossa vihjeiden perusteella.

"Olin täysin maassa"

Arto Ojaniemi kertoo olleensa täysin maassa, kun tieto katastrofin laajuudesta selviää.

– Hyvin nopeassa tahdissa kävi ilmi, mitä on tapahtunut. Vaikkei kukaan mitään myöntänytkään.

– Tuo ilta on edelleen ylivoimaisesti elämäni masentavin.

Ojaniemi on Superpesiksen puolesta selvittämässä sotkua ennen kuin asia menee poliisitutkintaan. Alussa vain Siilinjärven ja Juvan ottelu luokitellaan sopupeliksi, koska osapuolet myöntävät asian.

– Me teimme sen, mitä pystyimme. Kyllä kokonaiskuvio oli aika äkkiä selvä.

Seuraavana kesänä, kun poliisitutkimukset ovat jo käynnissä, kolme ottelua lisää katsotaan sopupeliksi ja langetetaan peli- ja toimitsijakieltoja.

Myös Veikkauksen roolista käydään keskustelua prosessin kuluessa. Monen mielestä Veikkauksen olisi pitänyt reagoida aiemmin, jopa jättää runkosarjan viimeiset ottelut pois listoilta.

Ojaniemi muistuttaa, että pitkäveto tuli Veikkauksen ohjelmaan vasta muutama vuosi aiemmin.

– Tilanne oli kaikille uusi. Muun muassa hälytysjärjestelmät ovat nykyään aivan toista luokkaa kuin silloin.

syoksy06 

"Menetykset kymmeniä miljoonia"

Sopupelisoppa vaikutti pesäpalloon pitkäksi aikaa. Laji hävisi televisiosta ja harrastajamäärä putosi monella tuhannella seuraavien vuosien aikana.

– Seuroille menetykset olivat varmasti kymmeniä miljoonia markkoja. Superpesis osakeyhtiönä menetti lukuisia kumppaneita, samoin Pesäpalloliitto, Ojaniemi sanoo.

Aika kuitenkin parantaa haavat ja laji on liiton toiminnanjohtajan mielestä taas voimissaan.

– Nykyinen kehitys kun jatkuu vielä vuoden, pesis on paremmassa jamassa kuin koskaan.

Kaksikymmentä vuotta siihen meni.

Ja ainakin yksi asia on noista ajoista muuttunut. Vedonlyönti oman joukkueen ottelusta on nyt kielletty.

"Yhtä suuri ongelma kuin doping"

Helsingin yliopiston urheiluoikeuden professorin Heikki Halilan mukaan pesäpallon sopupelivyyhti havahdutti suomalaisen urheiluelämän siihen, että myös täkäläisessä urheilussa voidaan mennä rikolliselle tielle.

– Toki oli yllätys aikoinaan minullekin, miten laajalle tämä oli päässyt leviämään.

Nykyään kansainvälisessä urheilussa vedonlyöntirikokset ovat mittasuhteiltaan aivan eri luokkaa kuin tuolloin. Ne ovatkin Halilan mukaan vähintään yhtä suuri ongelma urheilussa kuin doping.

Erityisen suuri raha pyörii jalkapallon ympärillä. Jalkapallon sopupeleistä ja vetovilpeistä myös Suomi on saanut osansa ja tapauksia on käsitelty myös tuomioistuimissa.

– Suomalainen jalkapallo on kesällä otollinen kohde kansainväliselle vilpille, koska juuri muualla ei kesäisin pelata.

Halilan mukaan esimerkiksi Kaakkois-Aasiassa veikataan kesäisin paljon Suomen alasarjan jalkapallo-otteluita.

– Silloin houkutus on suuri, että tullaan setelinipun kanssa tänne pieneen seuraan ja tarjotaan sopuottelua. Ja tuolloin puhutaan aivan eri summista kuin pesäpallossa.

Halila toteaa, että Suomi ei ole erillinen saareke kansainväliseen urheiluun nähden. Pahimpia urheilurikollisuuden muotoja täällä ei kuitenkaan ilmene.

– Joissakin maissa järjestäytynyt rikollisuus on pystynyt saamaan haltuunsa koko lajin kansallisen lajiliiton. Sen kautta rikolliset pääsevät soluttautumaan lajin sisälle.

Välillisesti pesäpallon sopupelivyyhdillä oli merkitystä myös oikeusalaan. Vedonlyöjien valtiolle palauttamilla voittorahoilla perustettiin Helsingin yliopistoon urheiluoikeuden professuuri, jota ryhtyi hoitamaan Heikki Halila.

Teksti: Antti Launonen / Uutissuomalainen
Kuvitus ja grafiikka: Mikko Pitkänen
Animointi: Taneli Arponen

Näkökulma: Urheilun viattomuus lensi romukoppaan

Uusimmat

Kotimaa

"Kalman haju on tsunamista vahvasti muistissa" –  lehtikuvaaja Peter Jansson ehti kuvata monia järkyttäviä uutistapahtumia

Leppä torjuu maito- ja lihakiellot: "Asiassa ollaan hakoteillä, jos kieltoja perustellaan ilmastosyillä."

Ulkomailta tuoduille henkilöille hankittiin suomalaiset henkilötunnukset, näiden nimiin otettiin pikavippejä ja luottokortteja – epäillyllä huijauksella saatiin yli 700  000 euroa

Poliisi kaipaa havaintoja valkotakkisesta miehestä Espoossa – epäillään yrittäneen napata 9-vuotiaan pojan

Korkein oikeus perui vartijan murhanneen vangin vapauttamisen – Vanki oli liittynyt vankilassa UB-jengin täysjäseneksi

Poliisi saanut kiinni etsimänsä nuoren naisen Harjavallassa – etsittiin epäiltynä väkivaltarikoksesta

Täyteen vuokratut ostarit houkuttelevat pois keskustoista maakunnissa, pääkaupunkiseudun kauppakeskuksissa liiketiloja on tyhjillään

Ravitsemusterapian professori Ursula Schwab torjuu maito- ja lihakiellot: "Kiellot johtavat aina ongelmiin"

Maaseudun Tulevaisuus: Enemmistö ei karsisi lihaa ja maitoa koulujen ja päiväkotien ruokalistoilta

Lähestymiskieltojen määrä vajosi alemmas kuin koskaan – Kansainvälinen asiantuntijaryhmäkin ihmettelee Suomen alhaisia lukuja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.