Kansan silmissä Suomessa on kuusi oikeistopuoluetta

Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselyn perusteella suomalaiset luokittelevat kuusi eduskuntapuoluetta tai -ryhmittymää oikeistolaisiksi. Keskusta-oikeistoon sijoitetaan kaksi puoluetta ja vasemmistoon kolme.

Vastaajien mielestä kokoomus ja Liike Nyt -ryhmittymä ovat selvimmin oikealla. Oikealle sijoitetaan myös RKP, perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja siniset. Vasemmistoliitto, SDP ja vihreät luokiteltiin vasemmistopuolueiksi, keskusta ja tähtiliike keskusta-oikeistoon.

Tähtiliikkeen sijainti poliittisella kartalle oli monelle vielä epäselvä, sillä lähes puolet ei osannut sijoittaa sitä kartalle ollenkaan. Myös Liike Nyt oli monelle vaikeasti sijoitettava.

Puolueiden kannattajat arvioivat omat puolueensa suurin piirtein samoin kuin muut vastaajat. Pieniä eroja kuitenkin löytyi. Perussuomalaisten kannattajista kaksi viidestä sijoitti puolueensa oikeistoon, koko väestöstä yli puolet.

Samankaltainen ero näkyi vihreiden kohdalla. Kannattajista kaksi viidestä sijoitti puolueen vasemmistoon, kun koko väestöstä tätä mieltä oli joka toinen.

Keskustan kannattajat taas arvioivat puolueen piirun verran vasemmistolaisemmaksi kuin itsensä.

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS, ja siihen haastateltiin helmikuun alussa yli 1  100:aa ihmistä. Virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.