Kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen: Oma huone ei välttämättä edusta laatua dementoituvalle

Kiuruvetinen kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) esitti yhdessä Arja Juvosen (ps.) ja Sari Sarkomaan (kok.) kanssa torstaina, että vanhustenhuollon hoitajamitoituksen alentamisesta luovutaan, kun hallituksen kaavailemille säästöille etsitään vaihtoehtoisia toteutustapoja.

Kaikki kolme ovat hallituspuolueiden kansanedustajia ja istuvat sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Heikkisen mukaan yksi säästökeino olisi muuttaa laatusuosituksia niin, ettei kaikille pitkäaikaishoidossa oleville tarvitsisi järjestää omaa huonetta.

– Olen hoitanut dementoituvia ihmisiä, eikä heille oma huone edusta välttämättä laatua. Jos aikaan ja paikkaan orientoitumaton ihminen herää keskellä yötä eikä tiedä, missä hän on, niin se, että hän näkee toisen ihmisen samassa huoneessa, voi rauhoittaa hänet jatkamaan uniaan. Hän ei lähde sitten hortoilemaan hoitopaikan käytäviä, jolloin hän voi pahimmassa tapauksessa murtaa lonkkansa.

Ihanne olisi, että löytyisi sellainen mittari, joka mahdollistaisi hyvän hoidon joustavasti, Heikkinen sanoo.

– Viisaat työyhteisöt mitoittavat hoitajamäärän jo nyt kulloisenkin hoidon tarpeen mukaan. Välillä on sellaisia potilaita, joita on kevyempi hoitaa. Välillä tulee tilanteita, että hoitohenkilökuntaa tarvitaan enemmän. Pitäisi säätää sellaisia suosituksia, jotka pystyisivät vastaamaan näihin tarpeisiin.

Ennen kansanedustajuutta Heikkinen työskenteli osastonhoitajana Kuopion Puijonlaaksossa vanhusten palvelukeskuksessa.

– Yhdessäkin vuorokaudessa hoidon tarve saattoi vaihdella. Jo silloin esimiehenä kaipasin parempia keinoja siihen, että olisi ollut mahdollisuus saada lisää henkilökuntaa tai toisaalta luovuttaa toiselle osastolle henkilökuntaa tarvittaessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.