Kansanedustaja ministerin koulutusajatuksista: "Jos on tosissaan, selvittämiseen ei pitäisi mennä viikkoa pidempään"

Sosiaalidemokraattien kansanedustaja Pilvi Torsti toivoo, että Suomesta löytyy todellista halua viedä läpi opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) ehdotus kokonaan maksuttomasta toisen asteen koulutuksesta.

– Laajan rintaman työ toisen asteen maksuttomuuden puolesta tuottaa tulosta. Vielä viikko sitten ministeri esitti, että nuorten syytä kääntyä sosiaalitoimiston puoleen, jos perheen rahat eivät riitä kirjoihin. Nyt hän ilmoittaa selvittävänsä asiaa. On hienoa, että ministerin ajattelu vaikuttaa muuttuvan, Torsti kirjoittaa tiedotteessaan.

Toisen asteen maksullisuutta on selvitetty aiemmin opetus- ja kulttuuriministeriössä. Sitä on selvittänyt myös valtion taloudellinen tutkimuskeskus.

– Tässä asiassa suunnilleen kaikki tieto on olemassa. Jos ministeri on asiassa tosissaan, selvittäminen tarkoittaa olemassa olevien tietojen kokoamista. Siihen ei pitäisi mennä viikkoa pidempään, Torsti arvioi.

Sivistysvaliokunnassa istuva Torsti näkee, että peruskoulu ja toisen asteen koulutus on nivottava saumattomaksi kokonaisuudeksi, joka tuo samalla joustavuutta nuorten valinnoille.

– Nyt annamme 15-vuotiaalle nuorelle mahdollisuuden valita itsensä ulos. Se on kerta kaikkiaan väärin. Pelkän peruskoulun varassa on nykymaailmassa lähes mahdotonta työllistyä.

Torsti pelkää, että kokoomuksessa ei kuitenkaan ole todellista halua viedä uudistusta toteutukseen.

– Hallituksen track record ei koulutuksen ja sivistyksen puolustamisen osalta ole vahva, hän toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Opetusministeri lupaa: Toisen asteen maksuttomuudesta tehdään selvitys, sai kansalaisaloite nimet täyteen tai ei