Kansanedustajat aloittavat työn entistä vaaleammissa ja heleämmissä huoneissa – katso video remontoidusta Eduskuntatalosta

Eduskuntatalon remontti alkaa olla loppusilausta vaille valmis. Puhdistetut marmorit kiiltävät hohtavan valkoisina, seinät heijastavat valoa entistä vaaleammissa sävyissä ja alkuperäiset huonekalut on entisöity tyylillä vanhaa kunnioittaen.

Eduskunnan kahvila ja ravintola avautuvat maanantaina, ja täysistunnot alkavat uusitussa salissa tiistaina.

Etenkin sisääntuloaulan, valtiosalin ja istuntosalin sävymaailmaa on palautettu mahdollisimman lähelle alkuperäistä, vuonna 1931 valmistuneen talon suunnitelleen arkkitehti J.S. Sirénin näkemystä.

– Esimerkiksi sisääntuloaulan sävyjä on osin vaalennettu, jotta valoa tulee lisää, sanoo intendentti Liisa Lindgren.

Lindgrenin mukaan edellisen peruskorjauksen aikaan 1980-luvulla värimaailma oli sameampi. Muun muassa sisätiloissa tupakointi on aikojen saatossa muuttanut maalien sävyjä.

Istuntosalin sinivihreät seinäverhoilukankaat on tehty uudelleen ja nekin ovat nyt lähellä alkuperäistä värimaailmaa.

– Aiempi verhoilu oli haalistunut vaaleanruskeaksi.

Villainen kokolattiamatto näyttää samalta kuin ennenkin, mutta sekin on uusi.

Kupolinmuotoinen sokeriruokokatto puolestaan on nyt heleämmän oranssin sävyinen perusteellisen puhdistuksen jälkeen.

Pitkään Turun Wäinö Aaltosen museossa lainassa olleet Aaltosen Työ ja tulevaisuus -veistossarjan patsaat on palautettu omille paikoilleen istuntosaliin peruskorjauksen kunniaksi. Patsaat pääsevät kuitenkin hupusta näkyville vasta ensi tiistaina, kun syysistuntokausi avataan.

 

Perusteellisin korjaus koskaan

– Talon tekniikka on uusittu täydellisesti. Voisi sanoa, että näin perusteellista korjausta ei tähän taloon ole aikaisemmin 85 vuoden aikana tehty, kiteyttää rakennuttajapäällikkö Hannu Peltonen.

Myös Suomen vanhimmat paternoster-hissit on kunnostettu, vaikka uusia sellaisia ei enää saa rakentaa.

Eduskuntaryhmien huoneet ovat edelleen talon viidennessä kerroksessa ja sinistenkin ryhmä on jo saanut sieltä huoneen.

Peruskorjattua taloa esiteltiin medialle tiistaina.

 

Sisäänkäynti muuttuu

Vieraat, virkamiehet ja kansanedustajat tulevat eduskuntaan vastedes graniittiportaiden sivuilla olevista sisäänkäynneistä. Keskellä oleva pääovi avataan vain valtiovieraille.

Taksilla tai muillakaan autoilla ei enää saa pysähtyä portaiden eteen.

Yleisö pääsee edelleen seuraamaan täysistuntoja, mutta kaikille vieraille tehdään turvatarkastus. Juomapullot ja eväät otetaan sisällä olon ajaksi pois.

– Alusta alkaen otettiin huomioon se, että alkuperäinen avoin eduskunta ei sellaisenaan pysty enää toimimaan, sanoo hallintojohtaja Pertti Rauhio.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.