Kantaverkkoyhtiön johtaja: Helsinki ei ole varautunut jäämyrskyyn ja kyberuhkaan

Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj:n toimitusjohtaja Jukka Ruusunen on huolissaan siitä, että pääkaupunki Helsinki ei ole varautunut riittävästi pitkälliseen sähkökatkoon, jonka aiheuttaisi jäätävä myrsky, kyberhyökkäys tai terrori-isku.

Hän varoittaa, että Helsinki ja helsinkiläiset eivät ole valmiita pitkään katkoon, jossa talot alkaisivat jäätyä pakkasella.

– Se ei olisi vain sähköyhtiön juttu, kun kaikki pysähtyisi. Kuntien pitää tietää, kuka evakuoi, kun kaukolämpö loppuu ja polttoainetta ei saada huolto-asemilta eivätkä hissit, vessat ja junat toimi. Vähiten on harjoitellut Helsinki, Ruusunen arvioi.

– En usko, että helsinkiläiset edes tiedostavat tuollaista riskiä, hän huomauttaa.

Ruusunen uskoo, että maakunnissa varautuminen on parempaa, koska maaseudulla on ollut myrskyjen aiheuttamia sähkökatkoja, joita voimayhtiöt ovat hoitaneet. Tiloilla on varavirtalaitteita ja naapurin vanhuksista on totuttu pitämään huolta.

– Sairaaloissa on varavoimajärjestelmät. En tiedä, mutta en usko, että vanhuspuolella varautuminen on hyvällä tasolla, Ruusunen kertoo.

Joulun aikaan voimakas rajuilma jätti yli 250 000 ihmistä ilman sähköä Torontossa Kanadassa.

– Jäätävä myrsky voi rikkoa Suomessakin sähköinfraa niin pahoin, että myös varayhteydet katkeavat. Se ei ole todennäköistä, mutta mahdollista, Ruusunen sanoo.

Fingrid vastaa Suomen sähkönsiirron kantaverkosta. Kantaverkon kautta kulkee noin 75 prosenttia kaikesta Suomessa käytetystä sähköstä.

– Fingrid on riskien hallinnan organisaatio. Jos joku haluaisi vahingoittaa Suomea tietotekniikan kautta, Fingrid olisi iskun kohteita. Onneksi tietotekniikan palvelupuolella on taitavia yhtiöitä auttamassa. On vain vaikea tietää, olisiko vastapuolella valtiollisia toimijoita vai yksityisiä, Ruusunen sanoo.

– Kyberuhkiin varautumiseen käytetään nyt enemmän. Huoltovarmuuskeskus vaatii varautumista ja myös sähköyhtiöt ovat tehneet varautumissuunnitelmia. Viestintäviraston kanssa on ollut hyvä yhteistyö: tiedottamisen taso on parantunut koko ajan, Ruusunen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Savon Voima kertoo, miten sähkönkulutusta rajoitettaisiin sähköpulan yllättäessä