Karhujen määrä kasvussa

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen arvion mukaan Suomessa elää vähintään 1560–1680 karhua ennen syksyn metsästyskautta. Määrä sisältää tämän kevään pennut. Erillisiä pentueita oletetaan olevan 140–170.

Karhujen määrä on edelleen vähäinen Pohjois-Savossa, mutta Etelä-Savossa kanta on runsas ja voimistuva. Huomattavin kannankasvu kohdistuu Kaakkois-Suomeen.

Huomattavan tiheä karhukanta on Keski-Suomen länsiosan, Pohjanmaan itäosan ja Pohjois-Hämeen koillisnurkan alueilla.

Karhukannan hoidossa Suomi jaetaan neljään kannanhoitoalueeseen. Jokaisella alueella on oma, karhukannan hoitosuunnitelmassa asetettu tavoitteensa.

RKTL:n arvio karhukannan runsaudesta, pentutuotosta ja metsästyskestävyydestä pohjautuu vuonna 2012 tehtyihin petoyhdyshenkilöverkoston havaintoihin. Karhuhavaintoja tehtiin 12031, kun vuonna 2011 havaintoja oli 10908. Myös pentuehavaintojen määrä kasvoi: vuonna 2011 kirjattiin 705 ja 2012 964 pentuehavaintoa.

Karhun metsästys alkaa 20.8.2013. Kaatolupien määrästä ei vielä ole tietoa.