Karhusta vain yksi havainto rannalta – Poliisi toivoo citykarhun uineen muualle

Kuopion Puijolla viime viikolla nähdystä karhusta tuli viikonloppuna poliisille vain yksi havainto.

Kaksi lasta oli nähnyt karhun Puijonsarven pohjoispäässä sunnuntai-iltana.

- Poliisipartio kävi paikalla. Havainto vaikuttaa oikealta, sillä karhu oli nähty sillä alueella myös viime keskiviikkona. Nyt karhu oli nähty lähellä rantaa ja toiveena on, että se etsi paikkaa lähteä uimaan ja poistua alueelta, ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisista sanoo.

Kuopiossa kaupunkialueen välittömässä läheisyydessä on ihmetelty karhuhavaintoja viime keskiviikosta asti, kun karhun nähtiin aamuyöllä ylittävän moottoritien ja kävelevän Puijolle.

Keskiviikkona karhusta tuli useita havaintoja, mutta sen jälkeen havainnot loppuivat. Yksi havainto tuli perjantaiaamuna Kallantieltä ja sunnuntai-iltana yksi Puijonsarven kärjestä.

- Kyseessä on selvästi arka, ihmisiä välttelevä eläin. Jos se oli paljon liikkuva eläin, siitä olisi tullut paljon enemmän havaintoja. Puijolla liikkuu kuitenkin paljon ihmisiä.

- Eläimen vaarallisuusarvio ei ole muuttunut. Eläin ei selvästikään lähesty ihmisiä. On hyvä, että karhu oli viimeksi nähty rannassa, josta se voisi jo poistua sinne, mistä on tullutkin.

- Jos karhusta kuitenkin vielä loppuviikosta tulee havaintoja, ryhdymme toimenpiteisiin. Karhu ei voi jäädä Puijolle, sillä jossain vaiheessa muuten tulee vastaan tilanne, jossa se törmää ihmiseen.

Vaikka karhu on vältellyt ihmistä, vaaratilanne voi tulla, jos esimerkiksi koiran ulkoiluttajan koira houkuttelee karhun peräänsä tai esimerkiksi alueella ajeleva maastopyöräilijä törmää vauhdilla karhuun. Tällaisia tilanteita poliisi ei halua.

- Kaikki havainnot karhusta on poliisille nyt tärkeitä, jotta meillä on tilannekuva, liikkuuko karhu Puijolla ja millä kolkalla se on nähty.

Pohjolainen pyytää ilmoittamaan tuoreet karhuhavainnot Puijolta suoraan hätänumeroon 112.

Poliisi ei karhua toistaiseksi jäljitä, koska se isolla metsäalueella on vaikeaa eikä siihen ole tällä hetkellä tarvetta.

- Puijolla on jyrkkäpiirteisiä, vaikeakulkuisia metsäsaarekkeita, jossa ihminen on saattanut mennä vaikka karhun vierestä huomaamatta sitä.

- Jos karhu haluaa olla piilossa siellä, se voi pysytellä pienellä alueella rauhassa.

- Jos eläimen vaarallisuusarvio muuttuu tai karhusta tulee havaintoja vielä loppuviikosta, joudumme sitten arvioimaan asian uusiksi.

Karhu liikkuu Puijolla? - Toimi näin

Poliisi: Citykarhu ei voi jäädä asumaan Puijolle

Citykarhusta uusi havainto - Karhu nähtiin taas Puijolla

Karhu tuli Puijolle uimalla: "Metsään ei kannata mennä koiran kanssa"

Kuopion karhusta tehty useita lisähavaintoja - jäljitys täydessä vauhdissa