Karppaajat pohtivat, tapahtuiko jotain peruuttamatonta

Viimevuotisen karppausbuumin imaisemat ihmiset näkyvät ajoittain Itä-Suomen yliopiston kliinisen ravitsemustieteen dosentin Ursula Schwabin potilastyössä katuvina kansalaisina.

–Ihmiset miettivät, mikä heihin meni, että he palasivat kovien rasvojen käyttäjiksi. Heitä kuitenkin rauhoittaa tieto siitä, että elimistö pystyy aika joustavasti palautumaan väliaikaisesta ruokavaliomuutoksesta, kun palataan takaisin suositusten mukaiseen ravintoon. Sepelvaltimotauti ei synny hetkessä, mutta kyllä se voi edetä nopeammin, jos ruokavalio on huono.

Schwabia harmittaa, että karppausbuumin myötä suomalaiset alkoivat kuluttaa kovia rasvoja aikaisempaa enemmän. Esimerkiksi voin ja kasviöljyn seosten eli erilaisten "riinien" myynti on kasvanut noin 40 prosenttia, kun verrataan vuoden 2007 ja vuoden 2012 Finnravinto-tutkimuksia.

–Me julkisessa terveydenhuollossa toimivat olemme yrittäneet levittää tutkittua tietoa asiallisin keinoin, mutta emme tahdo saada ääntämme kuuluviin, kun mediaan pääsevät äänekkäät henkilöt, jotka haukkuvat kaikkea, mikä liikkuu.

Schwab sanoo kohtaavansa työssään ihmisiä, joita ristiriitainen tietotulva ahdistaa.

–Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimuksessa vanhemmilta on tullut viestiä, että he kokevat olevansa turvallisissa käsissä kaiken tämän tietotulvan keskellä.

Karppauksella tarkoitetaan niukkahiilihydraattista dieettiä, jossa karsitaan peruna, riisi, jauhot, sokerit ja pastat. Suomalaisessa muunnoksessa hiilihydraatteja on korvattu rasvaisilla maitotuotteilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Älä syötä näitä lapsille

Lasten ruokakirjailija: "Terveysintoilijat vaihtakoot ammattia, piru vie!"

Perheenäiti ei osannut keittää perunoita