Kartoitus: Koronapandemian takia Suomessa liki 60 prosenttia työntekijöistä aloitti etätyön, johtaa EU-maiden tilastoa

Koronaviruspandemian takia Suomessa on aloittanut lähes 60 prosenttia työntekijöistä etätyön, selviää Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiön Eurofoundin selvityksestä. Suomen osuus on suurin EU-maiden joukossa.

Suomen perässä tulevat Benelux-maat Belgia, Hollanti ja Luxemburg, joissa yli puolet työntekijöistä on aloittanut pandemian takia etätyön.

Pohjoismaista Tanska on listalla viidentenä yli 45 prosentin lukemillaan ja Ruotsi seitsemäntenä reilulla 40 prosentilla.

Muita alhaisempi vastausten määrä muun muassa Hollannissa ja Ruotsissa tosin laskee Eurofoundin mukaan niiden tulosten luotettavuutta.

Huhtikuussa yli 85  000 ihmistä otti osaa viraston verkkokartoitukseen. Kaikki vastaukset painotettiin kuvastamaan otoksen väestötieteellistä profiilia jokaisessa EU:n jäsenmaassa ja koko EU:ssa iän, sukupuolen, uskonnon ja koulutuksen suhteen.

Etätyötaulukossa ei ollut mukana Sloveniaa.

Eurofound on EU:n erillisvirasto.

Etätyön mahdollisuus riippuu käytössä olevasta teknologiasta

Suomi on jakautunut etätyön tekemisen suhteen, sanoo työ- ja organisaatiopsykologian professori Matti Vartiainen Aalto-yliopistosta. Hänen mukaansa tietotyön tekijät ovat tosiasiassa tällä hetkellä kaikki etätöissä.

–  Sitten on tietenkin tuotannollinen toiminta ja muun muassa kaupat, joissa ihmiset eivät yksinkertaisesti voi olla etätöissä, koska niitä töitä ei voi tehdä (etänä).

Vartiaisen mielestä Eurofoundin kartoituksessa Suomen saama 60 prosentin osuus vaikuttaa hyvin uskottavalta.

Vartiainen on mukana Fast Expert Teams -asiantuntijaverkostossa, joka selvittää etätyöhön siirtymisen vaikutuksia työelämään.

Etätöissä käyvien määrää korona-aikana selittää Vartiaisen mukaan muun muassa se, millaista strategiaa kussakin maassa noudatetaan koronan hillitsemisessä. Lisäksi etätyön tekemisen mahdollisuuteen vaikuttaa käytössä oleva teknologia.

–  Pitää olla vähintäänkin sähköposti, mutta (myös) joitain kokoustamisvälineitä, esimerkiksi Teams tai joku tämäntyyppinen yhteistyöympäristö. Suomi on suhteellisen pitkällä tietoteknisissä valmiuksissa. Tosin meidän tutkimuksemme taas toisaalta osoittaa, että siinäkin on tosi paljon kehittämisen varaa, Vartiainen sanoo.

Korjattu  11.5. klo 11.15: Jutussa kerrottiin aluksi virheellisesti, että muun muassa Suomessa 60 prosenttia työntekijöistä on koronaviruspandemian vuoksi etätöissä. Prosenttiosuuksissa eivät kuitenkaan ole mukana ne työntekijät, jotka tekivät etätöitä jo ennen pandemiaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Poliisi: Tornion räjähdykseen ei näytä liittyvän terroristista motiivia

Lännen Median tiedot: Helsingissä viime viikolla tapahtunut henkirikos oli paloittelusurma

THL: Suomessa on todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa

Rajavartiolaitoksen esitutkinta valmistui: kaksi venäläishävittäjää loukkasivat viime kuussa Suomen ilmatilaa Porvoon edustalla

OAJ: Etäopetus soveltuu osin lukioihin, mutta perusopetukseen ei juurikaan –  koronakevään oppimisvajetta ei paikata vuodessa tai kahdessa

Sanna Inkisen uutisanalyysi: Naiset johtavat lomautus- ja työttömyystilastoja – Kirivätkö miehet syksyllä ohi?

Kertakäyttömaskin hinta pyörii euron paikkeilla, eli mahdollisen THL-suosituksen noudattaminen voi maksaa 100–200 euroa kuukaudessa – "Varmasti suomalaiset osaavat käyttää"

Soininvaara lyttää ABC-Suomen: "Kaupunkien houkuttelevuus on vähäistä, koska ne ovat niin rumia"

Soininvaaralta kova väite: Haavisto poliittisen vainon kohteena, vihreillä kannatuksen kannalta väärät salkut

Koronaohjeita päivitettiin: Hengitystieoireiden kanssa ei jatkossa saa mennä kouluun tai päiväkotiin, ellei koronaa ole suljettu pois

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.