Kartta kertoo, saatko kalastaa lähivesilläsi

Suomessa on hyvät kalastusmahdollisuudet, mutta kaikilla vesillä ei aina saa kalastaa. Ei edes tutuilla lähivesillä.

Jos ja kun asia voi olla epäselvä, niin tammikuun lopusta lähtien luvalliset ja luvattomat kalastuspaikat on voinut tarkastaa maa- ja metsätalousministeriön ja ely-keskusten yhteisestä kalastusrajoitus.fi-palvelusta.

Tavallisen kalastajan on voinut tähän asti olla vaikeaa pysyä perillä kalastusrajoituksista ja kielloista, kalastusneuvos Eija Kirjavainen maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo.

– Tämä tuli selkeästi esiin, kun uutta kalastuslakia valmisteltiin.

Tarkoituksena on ollut parantaa myös uuden kalastuslain hengen mukaista kestävän kalastuksen ajatusta.

– Kestävä kalastushan ei ole mahdollista, jos ei tiedetä missä ja miten saa kalastaa, Kirjavainen sanoo.

"Katsotaan, miten tämä lähtee kehittymään"

Kalastusrajoituksista tehtävää kansalaisten käyttöön sopivaa rekisteriä edellytetään myös uudessa kalastuslaissa.

Palvelun avulla pyritään tuomaan esille valtakunnallisten rajoitusten lisäksi myös alueellisia rajoituksia, koska rajoitukset kuitenkin monin paikoin ovat paikkaan sidottuja kalakantojen tilan perusteella, Kirjavainen sanoo.

Kalastusrajoitus.fi-palvelu ei kuitenkaan ole vielä aivan täydellinen. Palvelusta puuttuu vielä esimerkiksi joidenkin kalastusalueiden vielä voimassa olevia rajoituspäätöksiä. Palvelu kuitenkin kehittyy. Kirjavaisen mukaan palvelua täydennetään olennaisesti vielä tämän vuoden ajan.

Kalastajan kannattaa katsoa kalastusrajoitus.fi-palvelun lisäksi kalastusluvasta vesialueen omistajan määräykset, Kirjavainen opastaa.

Kalastusrajoitus.fi toimii avoimen datan periaatteella.

– Katsotaan, miten tämä lähtee kehittymään. Avoimen datan ympärille voi tulla esimerkiksi kaupallisia sovellutuksia, kun näihin tietoihin yhdistellään muita kalastajille olennaisia tietoja, Kirjavainen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.