Kasvatuskouluttaja patistaa vanhempia: "Epäilen, että ette vaadi lapsianne tekemään niitä, koska lapset eivät pidä teistä, jos vaaditte"

Nykyvanhemmat ovat arkoja pitämään rajoja. Tätä mieltä on kolmella vuosikymmellä vanhempia tavannut psykologi ja kasvatuskouluttaja Keijo Tahkokallio.

Rajoitukset ja velvollisuudet saavat lapset protestoimaan, mutta vanhempien pitäisi oppia sietämään ja hyväksymään lasten kielteiset tunteet.

– Voi jopa sisäisesti hymyillä ja ajatella, että nuo tunteet kuuluvat kehitykseen. Lapset tulevat niiden kautta kykeneviksi elämään tätä elämää.

Kun aikuinen näyttää, että pystyy elämään lapsen kielteisten tunteiden kanssa, lapset oppivat kohtaamaan tunteet. Kun aikuinen on rohkea, lapsikin oppii rohkeaksi. Lasten aivot peilaavat aikuisten aivoja.

Aikuisen on oltava päättäväinen.

– Lapselle voi sanoa, että ei haittaa, vaikket halua mennä nukkumaan, nyt on kuitenkin nukkuma-aika.

Ristiriidat lasten ja aikuisten välillä syntyvät siitä, että lapset eivät pidä monista asioista, joita heidän pitää tehdä. Toisaalta aikuisilla ei ole mahdollisuutta antaa lapsille kaikkia niitä asioita, joita he haluaisivat.

– Aikuisen ei kuitenkaan kuulu olla varovainen, vaan aikuinen, vaikka se olisi epämukavaa.

Tahkokallio ihmettelee, että aikuiset useimmiten tekevät lumityöt, vievät roskapussin ja tyhjentävät tiskikoneen, vaikka ne kaikki ovat töitä, joita nuoretkin voivat tehdä.

– Epäilen, että ette vaadi lapsianne tekemään niitä, koska lapset eivät pidä teistä, jos vaaditte. Kotirauhan nimissä moni tekee mieluummin itse kuin sietää tunnemyrskyä.

Tahkokallio muistuttaa, että elämä on täynnä tärkeitä tehtäviä, jotka pitää hoitaa, eikä niistä kuulu maksaa palkkaa. Työt ovat arvokkaita sinänsä.

Lue lisää Tahkokallion ajatuksia perjantain Savon Sanomista.