Jopa kolmannes opiskelijoista valitsee kasvisruoan – "Kasvissyönti ei ole enää vain tyttöjen juttu"

Kasvisruoan suosio kasvaa jatkuvasti korkeakouluopiskelijoilla: useissa opiskelijaravintoloissa kasvisvaihtoehdon valitsee jo kolmannes opiskelijoista. Menekin kasvu ollut selkeää etenkin sekasyöjillä.

–Yhä useampi sekaravintoa syövä valitsee muutaman kerran viikossa kasvisruokaa, kertoo ravitsemusasiantuntija Leila Fogelholm Fazer Food Servicestä, joka on Suomen suurimpia opiskelijaruokailua järjestäviä yrityksiä.

Kasvisruoan kysyntä on kasvanut korkeakouluissa valtakunnallisesti.

Miehetkin kasvislinjastolle

Kasvisruoka kiinnostaa yhä enemmän myös miehiä.

–Kasvissyönti ei ole enää vain tyttöjen juttu. Miesopiskelijatkin ovat alkaneet siirtyä kasvislinjastolle, Heiskanen kertoo.

Hyvä maku ja ulkonäkö houkuttelevat Heiskasen mukaan miehiä maistamaan kasvisruokaa. Myös kasvisruokien proteiinipitoisuuteen panostaminen on lisännyt kiinnostusta.

Fysioterapeutiksi opiskeleva Jarno Paavilainen valitsee lounaalla kasvisruoan 2–3 kertaa viikossa.

–Kasvisvaihtoehdot ovat usein liharuokia houkuttelevampia, Paavilainen kiteyttää.

Kasvissyöjiä jopa 40 prosenttia

Opiskeluala vaikuttaa olennaisesti siihen, miten paljon kasvissyöjiä on. Esimerkiksi Taideteollisessa korkeakoulussa lähes 40 prosenttia opiskelijoista valitsee kasvisvaihtoehdon lounaalla. Teknisessä korkeakoulussa puolestaan kasvissyöjiä on edelleen vähemmän, vain noin 10 prosenttia opiskelijoista.

Kuopion Savonia-ammattikorkeakoulun Sairaalakadun kampuksella yli kolmannes opiskelijoista valitsee kasvisvaihtoehdon. Päivittäin lounaan syö 600 opiskelijaa, joista noin 250 ottaa kasvisruokaa.

–Kasvisruokavalikoimaa on monipuolistettu kysynnän lisääntymisen myötä, sanoo opiskelijaruokailua järjestävän Amican operatiivinen päällikkö Sari Räsänen Itä-Suomen alueen yksiköstä.

Vegaaniliiton varapuheenjohtaja Sari Komulaisen mukaan erityisesti "flexitarianien" eli joustavien kasvissyöjien määrä on kasvanut. Flexitarianit suosivat kasvisruokaa, mutta käyttävät myös harkitusti lihatuotteita.