Kasvuympäristö vaikuttaa kalan terveellisyyteen

Kalan kasvuympäristö vaikuttaa siihen, miten paljon terveellisiä rasvahappoja ja myrkyllistä elohopeaa siihen kertyy. Itä-Suomen yliopistossa ja Luonnovarakeskuksessa (LUKE) tehdyssä tutkimuksessa pyydettiin yli 20 senttimetrin mittaisia ahvenia kymmenestä Itä-Suomen järvestä. Kirkasvetisten järvien ahvenet sisälsivät enemmän terveellisiä rasvahappoja ja vähemmän elohopeaa kuin humusjärvien ahvenet.

Kirkasvetisten järvien ahvenista saatavien rasvahappojen terveyshyöty onkin suurempi kuin elohopeasta tuleva mahdollinen haitta.

Sisävesien petokaloihin tiedetään kertyvän myrkyllistä elohopeaa, minkä vuoksi viranomaiset ovat suositelleet rajoituksia niiden käyttöön ihmisravintona. Toisaalta kalat ovat myös terveellistä ravintoa erityisesti niiden sisältämien omega-3-rasvahappojen vuoksi.

Tutkimus on tehty Suomen Akatemian AKVA-tutkimusohjelmaan kuuluvassa hankkeessa ja julkaistu Environmental Pollution -julkaisusarjassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.