Katainen: Suomi ja Puola erittäin huolissaan Ukrainasta

Kriisiin ajautunutta Ukrainaa ei voida auttaa tukemalla maata nyt taloudellisesti, sanoo pääministeri Jyrki Katainen (kok.). Hänen mukaansa tilanteen rauhoituttua voidaan harkita, että maata autetaan esimerkiksi Kansainvälisen valuuttarahaston kautta.

- Kyse olisi pääsääntöisesti lainoista, Katainen sanoi.

EU:n ulkoministeri Catherine Ashtonin sanoi viikonloppuna Wall Street Journal -lehdelle, että EU ja Yhdysvallat suunnittelevat apupakettia Ukrainalle.

Katainen ja Puolan pääministeri Donald Tusk keskustelivat Ukrainan tilanteesta tänään pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa. Ennakkotiedoista poiketen Tusk ei antanut suomalaismedialle illalla haastatteluja. Katainen kuitenkin kertoi, että molempien maiden pääministerit ovat äärimmäisen huolissaan Ukrainan tilanteesta ja demokratian puutteesta maassa.

Kataisen mukaan Ukrainaa voidaan nyt auttaa parhaiten tarjoamalla humanitaarista apua esimerkiksi kansainvälisten avustusjärjestöjen kautta Ukrainassa. Ukrainan naapurimaa Puola myös valmistautuu tarvittaessa ottamaan vastaan turvapaikanhakijoita ja tarjoamaan muuta apua, Katainen sanoi.

Hänen mukaansa yksi mahdollinen keino auttaa Ukrainaa olisi myös tarjota esimerkiksi konsulttiapua hyvän hallinnon rakentamisessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.