Katainen: Yhdysvaltojen toiminta ei perustu normaaliin logiikkaan

EU ei ole vielä päättänyt, toteutetaanko tullikorotukset Yhdysvalloille asteittain vai kerralla, sanoo Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen.

EU:n listalla on suuri määrä yhdysvaltalaisia tuotteita viskistä farkkuihin. Vastatoimet tulevat voimaan kuun puolivälissä, jos asiaa ei saada ratkaistua. Kataisen mukaan vastatoimien vaikutus on suurin piirtein sama kuin korotettujen teräs- ja alumiinitullien vaikutus Eurooppaan.

Kataisen mukaan kauppaneuvottelupöytään on vaikea palata. EU aikoo viedä neuvottelut Maailmankauppajärjestö WTO:n riitautettavaksi.

– Olemme tarjonneet rakentavaa ulospääsytietä, jonka he ovat kieltäytyneet ottamasta vastaan, Katainen sanoo STT:lle. Kataisen mukaan ei ole syytä olettaa, että neuvottelut olisivat parempia, jos Yhdysvallat tietoisesti haluaa vahingoittaa neuvottelukumppaniaan.

EU ja Yhdysvallat kävivät viime viikkoina tiivistä keskustelua. EU-maat olivat valmiita keskustelemaan WTO:n sääntöjen uudistamisesta ja tiettyjen teollisuustuotteiden kaupan esteiden purkamisesta.

Kataisen mukaan on vaikea ennustaa, miten tilanne kehittyy.

– Yhdysvaltojen toiminta on niin arvaamatonta eikä perustu normaaliin logiikkaan, talousjärkeen ja kaikkein vähiten yhdessä sovittuihin sääntöihin, hän sanoo.

Myös republikaanivaikuttajat kritisoivat Trumpin tullipäätöstä

Ranska: Emme suostu neuvottelemaan USA:n kanssa tullien ollessa voimassa

Macron Trumpille: EU:lle asetetut tuontitullit ovat laittomia