Katainen näytti meille ovea

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilaisen mukaan hallituksen muodostaja Jyrki Katainen (kok.) näytti SDP:lle ja vasemmistoliitolle ovea. Ratkaiseva erimielisyys oli arvonlisäveron korottamisesta.

Urpilaisen mukaan Säätytalon neuvotteluissa kävi ilmi, että muutosta edellisen hallituksen ajamaan politiikkaan ei ollut mahdollista saada. Erityisesti tämä kiteytyi veropolitiikkaan ja kysymykseen verotuksen oikeudenmukaisuudesta.

-Ei ollut riittävästi halua lisätä verotuksen progressiivisuutta vaan haluttiin nostaa tasaveroja, jotka on olleet meille mahdottomia ja joita myös vaaleissa vastustimme. Ja kun me ei oltu valmiita hyväksymään tasaveron korotusta, tänään se kilpistyi nimenomaan esitykseen arvonlisäveron korotuksesta, niin tunnustelija Katainen näytti meille ovea ja pyysi meitä lähtemään neuvotteluista.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen mukaan veroratkaisu ei olisi ollut sellainen, jossa oikeudenmukaisuus ja tuloerojen tasaaminen olisi toteutunut.

-Me oltiin valmiita jatkamaan sitä keskustelua, mutta Katainen sanoi, että turha tässä enempää on keskustella.

Urpilainen sanoi kertoneensa illalla ennen johtoryhmän kokousta Kataiselle, että SDP haluaa neuvotella ja hakea yhteistä linjaa. Tasaverojen korotukset eivät kuitenkaan käy.

Urpilaisen mielestä Kataisen pitäisi nyt kertoa kaikille eduskuntaryhmille muuttuneesta tilanteesta. Urpilainen väisti kysymyksen siitä, olisiko hänellä itsellään nyt haluja siirtyä hallitustunnustelijaksi. Hänen mukaansa nyt ei ole kyse siitä.

Keskustaa kosiskellaan mukaan

Katainen sanoi neuvottelujen kariuduttua, että hän aikoo olla yhteydessä ensin keskustaan. Hän ei osannut sanoa, ovatko perussuomalaiset vielä mukana kuviossa.

Keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi, toimitusministeristön pääministeri, ei kommentoi mahdollista hallitusneuvotteluihin lähtöä. Kiviniemi ilmoitti illalla STT:lle avustajansa kautta, että ei kommentoi asiaa tänään, vaan siihen palataan huomenna.

Keskusta oli vaalituloksen perusteella jäämässä oppositioon, koska se kärsi vaaleissa rökäletappion.

Valtioneuvosto tiedotti keskiviikkona illalla, että hallitusneuvotteluissa pidetään nyt ainakin neljän päivän tauko. Uudesta neuvotteluaikataulusta tiedotetaan mahdollisesti viikonlopun aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

SDP:n ja kokoomuksen suhteissa "jääkausi"

Kansanedustajat avautuivat sosiaalisessa mediassa

Tutkija: Perussuomalaiset kärjistäneet vanhojen valtapuolueiden eroja

Soini: Neuvottelut päätyivät mahalaskuun

Urpilainen: Neuvottelutulokseen pyritään nopeasti

Uusimmat

Kotimaa

Hallituspuolueet lähtevät sorvaamaan budjettia "kaikki mulle heti" -asetelmassa – synkät talousennusteet uhkaavat tulevaisuuteen venyviä uudistuksia

Kun Esperi Caren hoivakodin toiminta Kristiinankaupungissa oli keskeytetty ja vanhustenhoitokohu alkanut, valvontaviranomaisista kanneltiin – Apulaisoikeusasiamies ei ryhdy toimenpiteisiin: "Kirjoituksenne ei antanut aihetta"

Poliisi etsii yhä Järvenpään ampujaepäiltyä, sivullisille ei uskota olevan vaaraa

Merihätään Viron aluevesillä joutunut huvivene pääsi Suomen puolelle – rahtialus suojasi tuulelta, yksi evakuoitiin pelastuskopterilla

Postin tietoliikenneongelma ratkaistu, palvelut toimivat taas – osa sanomalehdistä jäi sunnuntaina jakamatta

Mies löytyi kuolleena Joensuussa – poliisi otti kiinni kaksi taposta epäiltyä

Sunnuntain mahtava museosää jatkunee ensi viikolla – hurrikaanin jälkimainingit näkyvät runsaina sateina, luvassa jopa lunta

Huippukokki Jenni Tuominen kokkaa Suomi-ruokaa eurodiplomaateille – EU-edustusto kylpee savussa, kun pihalla valmistuu satoja kiloja savukalaa

Poliisi vaitonainen Järvenpään laukauksista

Sadepulaa ei ole näköpiirissä – Etelä-Suomeen on annettu sunnuntaiksi ukkosvaroituskin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.