Katoamisalueelta löytyi iso railo - Kadonneen pariskunnan etsintöjä laajennettiin järvellä

Uusimman tiedon mukaan Kuopion Etelä-Kallavedellä kadonnut pariskunta oli ilmeisesti liikkeellä moottorikelkalla sekä potkukelkalla.

61-vuotias mies ja 58-vuotias nainen lähtivät todennäköisesti järvelle perjantaina aamulla tai päivällä Kuopion Rautoniemestä eli Saaristokaupungin läheltä kaakkoisesta niemenkärjestä.

Pariskunnan sukulaiset eivät saaneet illalla yhteyttä kaksikkoon ja ilmoittivat asiasta poliisille.

Pariskunnan epäiltiin menneen jäälle jalan tai potkurilla, mutta lauantaina löydettyjen jälkien perusteella on mahdollista, että he ovat lähteneet katsomaan kalaverkoille paikkoja moottorikelkalla.

Tämän hetken käsitys on, että kaksikosta toinen kulki potkukelkalla ja katseli jään paksuutta ja toinen ajoi moottorikelkalla useiden kalaverkkojen kanssa.

Pariskunnan kalaverkkojen paikkoja on ilmeisesti jo löytynyt jäältä. Poliisi käytti verkkojen ja moottorikelkan jälkien löytämiseen dronea eli kuvauskopteria.

Helikopteri liikkuu nyt alueella

Pelastusetsinnöissä oli lauantaina iltapäivällä meneillään viimeiset ratkaisevat hetket. Jos kelkoilla vajoaa heikkoihin jäihin, mutta pääsee itse ylös, on pieni mahdollisuus päästä suojaan johonkin lähisaarten mökkeihin.

Rautoniemen edustalla on useita mökkisaaria, sillä esimerkiksi Vuorisalossa, Luhastensalossa ja niiden ympäristön pienissä saarissa on kymmenittäin mökkejä.

Jos talvella jää veden varaan, siihen menehtyy nopeasti. Alueelta ei ollut kuitenkaan löydetty lauantai-iltapäivään mennessä moottorikelkkaa, potkukelkkaa tai selkeää yhtä avantoa, johon ihminen olisi mahtunut putoamaan.

Lähiseudulla on kuitenkin ilmasta havaittu iso railo, joka on ollut avoinna perjantaina.

Lauantai-illaksi apuun etsintöihin oli tulossa vielä uudestaan Puolustusvoimien NH-90-helikopteri. Helikopterin liikkuminen alueella voi näkyä ja kuulua muun muassa Petosen ja Saaristokaupungin alueelle.

Puolustusvoimien helikopteri osallistui etsintöihin perjantaina ja se tulee avuksi myös lauantai-illaksi. Kuva: Karjalainen Hannu
 

Vaativa etsintä

Poliisi ja pelastuslaitos ovat etsineet myöhään perjantaina yöllä ja lauantaina päivällä jo laajalti lähirantoja mantereen puolelta. Myös pelastuslaitoksen hydrokopteri kiersi jääalueita perjantaina.

Kaikki saaria ei ollut päästy vielä lauantai-iltapäivään mennessä tarkistamaan erittäin hankalien keliolosuhteiden vuoksi.

Kallaveden jäät eivät kestä vielä moottorikelkkaa eivätkä monin paikoin edes kävelijää. Samaan aikaan Kuopiossa on kuitenkin 10-15 astetta pakkasta, joten olosuhteet rannoilla ovat kylmät, kun tuuli lisää pakkasen purevuutta.

Lauantaina päivällä etsintöihin hälytetiin poliisin pyynnöstä myös lentopelastusseuran kanssa tilattu pienkone, mutta lentokonetta ei voitu käyttää jäätävän tihkusateen takia, vaan se pysyi maassa.

Jos rantojen asukkailla tai muilla lähialueella liikkuneilla on havaintoja järvelle perjantaina menneestä pariskunnasta, havainnot kannattaa ilmoittaa välittömästi poliisille hätänumeron kautta.

Havainnot voivat auttaa suuntaamaan etsintöjä.

Poliisi ja pelastuslaitos arvioivat etsintöjen laajuutta ja suuntaamista uudestaan vielä myöhemmin tänään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kadonnut pariskunta löytyi menehtyneenä järveltä

Poliisi jatkaa kadonneen pariskunnan etsintöjä Kuopiossa, apuna myös lentokone

Pariskunta katosi Kallavedellä Kuopiossa – etsintöjä tehty koko yö

Uusimmat

Kotimaa

"Aika vakuuttunut olen siitä, että kutsu Linnaan ei tullut Temptation Islandin vuoksi" – radiojuontaja Harri Moisio pelkäsi ensin kutsun olevan väärennös

Supersiistijä halusi pukeutua käveleväksi mopiksi – Saana Tyni herättää keskustelua siivousalan arvostuksesta

Pelkän peruskoulun varaan jääminen on vähentynyt, mutta ei ole harvinaista

Informaatiosodan asiantuntija: "Poliittisesti herkkien aiheiden tutkijat joutuvat miettimään, haluavatko he puhua asioista omilla nimillään" – myös Linnaan kutsutut päätoimittajat korostavat tiedon merkitystä

"Kaksi kertaa luin kirjeen ja mietin, onko tämä totta" – huoltajalegenda Gunnar Yliharju haluaa edustaa Linnan juhlissa koko ammattikuntaansa

Reserviläisliitto paheksuu Venäjän valheellisia tulkintoja talvisodan syttymisestä

Esperi Caren epäkohdat paljastaneen hoitajan ikimuistoinen vuosi huipentuu Linnan juhliin – Tarja Parkatti ei ole saanut ilmoituksen jälkeen töitä kotiseudultaan, mutta ei kadu

Päivällä sataa, mutta Linnan juhlien vieraat saanevat jonottaa kuivin kengin

Kun Suomi on kotimaa ja sukunimi: Itsensä Miss Finlandiksi esitellyt Heidi Suomi on saanut kuulijat huvittumaan – "Se on aiheuttanut ihmetteleviä katseita"

Itsenäisyyspäivän ylennyksiä 6.12.2019

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.