Katri Niskanen suunnitteli puvun Saana Kemppaiselle

Vieremäläislähtöisen muotisuunnittelijan Katri Niskasen luomuksia nähdään jälleen Linnan juhlissa. Kuuden mittatilauspuvun lisäksi itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla nähdään kaksi Katri/n-malliston pukua.

Niskanen on suunnittelut mittatilauspuvun muun muassa pikkuveljensä, hiihdon olympiavoittaja Iivo Niskasen kihlatulle, kilpahiihtäjä Saana Kemppaiselle.

Kemppaisen puvun materiaaleina on käytetty kerroksittain ranskalaista, helmikirjailtua pitsiä, vanhan roosan sävyistä silkkiä ja savunsävyistä, ohutta tylliä. Puku on osittain läpikuultava uuman ja dekolteen alueelta.

– Minulle tuli heti visio puvun herkkyydestä ja romantiikasta, kun Saana tilasi minulta puvun. Halusin, että kokonaisuus on pehmeä ja naisellinen, mutta samalla näyttävä. Saana on vaalea nuori nainen, joten en halunnut valita hänelle liian jyrkkää väriä. Vaaleat talvipastillit ovat elegantti ja hyvin ajankohtainen valinta, Katri Niskanen kertoo.

Alusta alkaen oli selvä, että Kemppainen halusi puvun juuri Niskaselta.

– Annoin aika vapaat kädet Katrille, sillä minulla on kova luotto, että puku on todella mieluinen. Mainitsin joitakin värejä, joita en halunnut, mutta Katri sanoi, etteivät ne minulle kävisikään, Kemppainen naurahtaa.

Niskasen sisarukset ovat vahvasti mukana Kemppaisen juhlalookin aikaansaamisessa.

– Sisaruskatraan nuorin, Iita, on kampaaja, joten pääsen helpolla: hän tekee minulle kampauksen ja meikin.

Linnassa nähdään myös muiden savolaislähtöisten osaajien luomuksia. Pielavedeltä kotoisin oleva suunnittelija Nina Hirvonen on suunnitellut mittatilauspuvun elokuvaohjaaja Selma Vilhuselle.

– Puvussa on yhdistetty tyylikästä Hollywood-glamouria moderniin pehmeyteen. Minulle oli tärkeää suunnitella puku, joka sopii juuri Selman tyyliin ja toiveisiin. Hän piti Ninaco Couturen mekkojen tyylistä, joten meille syntyi yhteinen näkemys hyvin nopeasti.

Presidentinlinnassa nähdään myös yksi kuopiolaisen muotoilijan Ritva-Liisa Pohjalaisen suunnittelema puku.

– Eurooppa ja -ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka (kok.) on ainoa, jota olen ehtinyt auttaa tänä vuonna. Pyyntöjä tuli monia, mutta en olisi ehtinyt suunnitella pukuja, sillä olin loka–marraskuussa paljon matkoilla, Pohjalainen kertoo.

Toivakan päällä nähdään musta, silkkisifongista tehty mekko, jossa on näyttävä ”pyrstö”.

Pyrstöosassa silkkisifonkia on leikattu spiraalinmuotoon laserleikkurilla. Spiraaleita on aseteltu helmaosaan ja kiinnitetty käsin aluspukuun. Puku on ompelija Airi Lamminmäki-Turusen taidonnäyte.

Kyseessä on näyttelypuku, joka on erityisen tärkeä Pohjalaiselle, sillä puvussa oli ensimmäistä kertaa mukana hänen itsensä suunnittelema koru, selkäpuolella oleva Kuu-niminen koru.

Toivakan yllä nähdään muitakin Pohjalaisen suunnitelmia koruja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

"Linnan juhliin ei mennä verkkareissa"