"Katselivat kesämökkitonttia" kiväärien kanssa - selitys ei mennyt läpi oikeudessa

Pohjois-Savon käräjäoikeus Iisalmessa tuomitsi kaksi yläsavolaismiestä luvattomasta pyynnistä sakkorangaistuksiin.

Oikeus katsoi, että miehet metsästivät luvatta metsästysseuran alueella viime vuoden huhtikuussa.

Oikeudessa todistajana kuultu mies kertoi, että oli tapahtumapäivänä majavavahdissa Sonkajärven Jyrkällä. Alueelle tuli kaksi miestä, jotka kertoivat tulleensa majavapassiin valtion majavaluvalla. Kummallakin oli ase mukana.

Miehet myönsivät, että olivat olleet maastossa aseiden kanssa. He kertoivat oikeudessa, että olivat olleet vain katselemassa mökkitontteja. Kiväärit otettiin mukaan, koska niitä ei uskallettu jättää autoon, jonka ovia ei saa lukkoon teknisen vian takia. Vastaajien mukaan kiväärit olivat autossa mukana, koska kaksikko oli käynyt aiemmin ampumaradalla.

Käräjäoikeus toteaa, että metsästyslain mukaan metsästystä on muun muassa pyyntitarkoituksessa tapahtuva riistaeläimen etsiminen.

Oikeus katsoi todistajan kertomuksen perusteella selvitetyksi, että miehet etsivät majavia pyyntitarkoituksessa. Oikeuden mukaan ei ole uskottavaa, että he olisivat olleet katsomassa mökkitonttia aseet mukanaan.

Kumpikin mies sai 12 päiväsakon rangaistuksen. Toisen tuloilla maksettavaa tulee 144 euroa, toisen 312 euroa.

Alueen metsästysoikeutta hallinnoiva yhdistys vaati lisäksi 200 euron vahingonkorvausta luvattomasta pyynnöstä. Oikeus hylkäsi vaatimuksen, sillä yhdistykselle ei aiheutunut taloudellista vahinkoa.