Katso kuvat - Myrkkyjunan onnettomuuspaikan raivaus jatkuu sunnuntaihin asti

Mäntyharjulla sattuneen kemikaali- ja rautatieonnettomuuden turmapaikan raivaus jatkuu koko lauantain ja myös sunnuntaiaamun ajan.

Kemikaalivuoto saatiin loppumaan alkuillasta, mutta rata-alueella on vielä pelastus- ja raivaustyöt käynnissä ja niitä jatketaan vielä pitkään.

Säiliövaunujen letka pääsi jostain syystä liikkeelle Mäntyharjun Kilkin kohdalla lauantaina. Vaunut valuivat radalla niin, että osa niistä suistui raiteilta.

Yksi vaunuista törmäsi radan päätypukkiin, suistui kiskoilta ja repesi. Siitä valui ulos tuhansia litroja kemikaalia, joka on syttymisherkkää ja ihoa ja hengitystä ärsyttävää.

Vuotanut metyyli-tert–butyylieetteriä on bensiinin lisäaine, mutta bensiiniäkin herkempi syttymään.

Onnettomuuden tapahtuma-aikaa ei tiedetä, mutta yksi veturinkuljettaja ajoi turmapaikan ohi puolelta päivin, huomasi tapahtuneen ja hälytti apua.

Iso vuoto

Etelä-Savon pelastuslaitos onnistui estämään metyyli-tert-butyylieetterin syttymisen muun muassa vaahdottomalla aluetta.

Onnettomuustutkintakeskus aloitti onnettomuuden tutkinnan jo samaan aikaan kuin pelastus- ja raivaustyöt olivat kesken.

- Maahan valunutta ainetta kerätään imuautolla talteen niin paljon kuin mahdollista, palomestari Jarno Laikola Etelä-Savon pelastuslaitokselta kertoo.

Kun tilanne saadaan tarpeeksi vapaaksi eli vuotaneen aineen määrää poistettua maastosta imemällä, ehjinä säilyneet 40 säiliövaunua aiotaan siirtää pois onnettomuuspaikalta.

Sen jälkeen yöllä tai huomenna pelastuslaitos pääsee tyhjentämään vauriotunutta vaunua vielä sen sisällä olevasta aineesta.

Palomestari kertoi lauantai-iltana, että onnettomuuspaikalla oli Etelä-Savon ja Kymenlaakson pelastuslaitosten lisäksi rataraivausryhmä sekä ympäristövahinkojen asiantuntija.

– Maahan valunutta ainetta pyritään keräämään talteen imuautolla talteen niin paljon kuin mahdollista ympäristövahinkojen pienentämiseksi, Laikola sanoo.

Metyyli-tert-butyylieetteri on herkästi syttyvää ja se höyrystyy talvellakin. Aine on väriöntä nestettä, joka haisee tunkkaiselle.

Tapauksessa onnea oli se, ettei onnettomuuspaikka ole pohjavesialuetta. MTBE pilaa herkästi pohjavettä aiheuttamalla siihen maku- ja hajuhaittoja.

Savon rata pysyy liikenteeltä suljettuna ainakin sunnuntaiaamuun. Kouvolan ja Mäntyharjun välille on järjestetty bussikuljetuksia korvaamaan peruttu junaosuus.

Lauantaina puolesta päivästä eteenpäin kaikki matkustajajunat korvattiin linja-autoissa Kouvolan ja Mäntyharjun välillä. Esimerkiksi Helsingistä Kuopioon tulleilla matkustajilla muutokset toivat lisää matka-aikaa noin tunnin.

Isot kemikaalionnettomuudet ovat Suomessa melko harvinaisia, vaikka esimerkiksi juuri Savon radalla kulkee päivittäin vaarallisia kemikaaleja. Syttymisherkkiä tai syövyttäviä kemikaaleja käytetään paljon teollisuudessa muun muassa Varkauden ja Kuopion seuduilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Myrkkykemikaalin vuoto Savon radalla saatiin loppumaan viiden tunnin töiden päätteeksi

Vakava vaara Savon radalla: Vuotanut aine haitallista ihmisille - voi myös syttyä vaikka kännykästä