Katujen puhdistus toi kymmenille sakot Kuopiossa

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Kuopion keskustassa alkanut katujen tehopesu sujui aikataulussa, kertoo pesuoperaatiosta vastaavan Mestarin kunnossapitotyönjohtaja Ville Nyyssönen.

Samaa mieltä oli illalla työnjohtaja Hannu Koponen, joka sanoi, että Puistokatua ei ehditty puhdistaa. Kun alkoi pakastaa, työ lopetettiin, ettei liukkaus yllättäisi yöllä ja ensi aamuna.

– Se puhdistetaan sopivana aamuyönä lähiaikoina, hän toteaa.

– Sunnuntai-iltana kello kahdeksaan mennessä oli siirretty pois noin 50 autoa puhdistuksen tieltä. Määrä on ollut viime vuosina suurinpiirtein sama. Sakkoja jaettiin saman verran, Koponen arvioi.

Jo aamuyhdeksän aikaan sakkopaikoilta oli siirretty rännikaduille noin 30 autoa.

Tähän saakka sakkopaikoilla olevien autojen määrä on yleensä laskenut hieman vuosittain. Viime vuonna koko tehopesun aikana rännikaduille siirrettiin vain 25 autoa.

– Jostain syystä määrä kasvoi, vaikka tiedottamista kaupungin sivuilla, Mestarin kotisivuilla ja Facebookissa on lisätty. Myös pysäköinninvalvonta on jakanut infolappuja ajoneuvoihin alueilla, joissa on asukaspysäköintiä, Nyyssönen luettelee.

Pysäköinti on kielletty liikennemerkeillä osoitetuilla puhdistusalueilla. Kielletyille alueille pysäköinnistä sakotetaan.

Puhdistettavalle alueelle jätetyt autot siirretään pois auton omistajan kustannuksella. Puolenkymmentä omistajaa kyselikin päivän mittaan autoaan.

Oman haasteensa puhdistukselle aiheutti myös lämpötila.

– Hieman meitä jännitti se, että aamun tunteina lämpötila kävi muutaman asteen pakkasella ja liikenneväylät ehtivät jo vähän jäätyä. Mutta se oli onneksi vain muutaman tunnin harmi. Onneksi ei tarvinnut suolaa alkaa levitellä, Nyyssönen sanoo.

Nyyssösen mukaan jalkakäytävillä ja katukiveyksen varressa on viime vuoteen verrattuna vielä aika paljon jäätiköitä, minkä vuoksi viimeistelytyötä jää vielä tuleville viikoille..

– Jälkipuhdistus alkaa tulevalla viikolla. Tarvittaessa laitamme näille alueille vielä uusia pysäköintikieltoja.

Tehopesun aikana keskustassa autolla liikkumista kannattaisi mahdollisuuksien mukaan välttää, sillä avoharjakalustolla tehtävästä lakaisusta voi lentää kivisuihkua ajoradalle.

– Jos sellaisen suihkun näkee, se kannattaa kiertää kaukaa, ettei autoon tule vaurioita. Muutama vaurioilmoitus on jo tullut siitä, että tuulilasiin on lentänyt kivi, Nyyssönen kertoo.

Nyyssösen mukaan kaupunki päättää vaurioiden korvaamisesta tapauskohtaisesti.

Nyyssönen arvioi, että hiukkaspitoisuudet laskevat puhdistusoperaation myötä kymmeniä prosentteja. Hän muistuttaa, että itse puhdistustyön ollessa käynnissä hiukkaspitoisuudet voivat aluksi jopa nousta, kun pölyä nousee ilmaan.

– Puhdistuksesta huolimatta hienoa pölyä jää vielä kaduille. Vasta juhannuksen jälkeen voidaan puhua, että on hyvä ilmanlaatu. Luonto hoitaa asian loppuun, kun tulee sadetta taivaalta, hän sanoo.

Juttua päivitetty 23.4. kello 21.25.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.