Katupölypitoisuudet kääntyivät jälleen nousuun

Tänään tiistaina hengitettävien hiukkasten pitoisuudet kohosivat Kuopion keskustassa ja Varkauden keskustassa korkeiksi niin, että aamuliikenteen aikaan ilmanlaatu oli huono tai jopa erittäin huono. Ilmanlaadun heikkenemiseen vaikutti se, että liikenne vilkastui pyhien jälkeen.

Tilanteen odotetaan pysyvän samanlaisena loppuviikon ajan ennen kuin katujen siivous hiekoitussepelistä alkaa tulevana viikonloppuna Kuopiossa.

Tilannetta pahentaa tulevina päivinä se, että öisin on pakkasta ja tyyntä. Tällöin nimenomaan aamuliikenteen aikaan autojen ilmaan nostama pöly laimenee huonosti ympäristöön ja hengitysvyöhykkeelle lähelle maan pintaa pääsee kertymään korkeita pölypitoisuuksia.

Pääsiäisen alusviikolla katupölyn pitoisuudet Kuopiossa, Varkaudessa ja Suonenjoella pysyivät alhaisina, koska toistuvat sateet pitivät katujen ja pihojen pinnat kosteina. Myös kylmä sää hidasti jään sulamista muun muassa ajoratojen reunoilta hidastaen näin pölyämistä. Pääsiäisen aikaan liikennekin oli hiljaisempaa, mikä osaltaan piti pölypitoisuuksia kurissa. Kuopiossa katupölyä on torjuttu myös suolaamalla vilkkaimpia katuosuuksia.

Pääsiäisen aikaan Varkaudessa hengitettävien hiukkasten pitoisuudet tosin lähtivät taas nousuun.

Tällä hetkellä Kuopion ja Varkauden keskustassa vallitsevat hengitettävien hiukkasten pitoisuudet voivat aiheuttaa terveyshaittaa väestöryhmille, jotka kärsivät vakavista hengityselin- ja verenkiertoelin sairauksista. Altistumista voi vähentää välttämällä liikkumista ja oleskelua vilkkaasti liikennöidyillä alueilla sekä välttämällä voimakasta fyysistä rasitusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kuopion keskustan katujen tehopesun ajankohta selvillä

Ennuste: Katupölytilanne pahenee ensi viikolla