Kauhajoen ja Jokelan ampujat ehkä tuttuja

Kauhajoen ja Jokelan kouluampujat ovat todennäköisesti olleet yhteyksissä esimerkiksi internetissä. Näin arvelee Kauhajoen kouluammuskelun tutkinnanjohtaja Jari Neulaniemi.

Neulaniemi ei keskiviikkona eritellyt perusteluja yhteydelle, sillä tutkinnassa pureudutaan siihen vasta myöhemmin. Hän kuitenkin totesi, että ampumatapaukset ovat hyvin samankaltaiset.

- Kyllähän nämä teot vaikuttavat niin samanlaisilta, että pitäisin ihmeenä, jos jotakin yhteistä ei löytyisi, Neulaniemi tiivisti.

Neulaniemi sanoo STT:lle, että Kauhajoen ampuja Matti Saari osti aseensa Jokelasta. Myös Jokelan ampuja Pekka-Eric Auvinen osti aseensa samaiselta paikkakunnalta. Jokelassa on tiettävästi vain yksi liike, joka myy Saaren ja Auvisen käyttämiä asemerkkejä.

Saaren ja Auvisen motiivit ovat hyvin samankaltaiset, sillä molemmat kertoivat vihaavansa ihmiskuntaa.

- Olen aina halunnut murhata mahdollisimman paljon ihmisiä, kuului Saaren viesti, jonka hän oli jättänyt näkyvästi paperilapulle kirjoitettuna asuntonsa pöydälle.

Poliisi takavarikoi asunnolta ampujan tietokoneen, jossa oli viitteitä tulevasta. Nuorukainen kertoi niissä vihastaan ja inhostaan yhteiskuntaa kohtaan. Viestien perusteella hän oli suunnitellut tekoa jo vuodesta 2002 lähtien.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ampujaa haastatellut poliisi virkavapaalla