Kauneusbisneksen villit kuviot halutaan kuriin

Puutteellisen lainsäädännön takia tehokkaita kosmeettisia hoitoja voidaan tehdä Suomessa myös ilman koulutusta ja jopa lääkärin käyttöön tarkoitetuilla laitteilla. Esimerkiksi tatuointiliikkeessä voidaan poistaa laserilla tatuointeja ja kauneushoitolassa tehdä hampaiden valkaisuja ja pistoshoitoja.

Ihotautien ja allergologian erikoislääkärin, Ihoakatemian ylilääkärin Marge Uibun mukaan esteettisiä hoitoja antavien toimijoiden koulutus on lain säädännön puutteiden takia kirjavaa.

–Esimerkiksi Ranskassa kosmetologit eivät saa käyttää lääketieteellisiä laitteita ja tarvikkeita, maallikoista puhumattakaan. Jos maallikko käyttää niitä, se ei tarkoita, että hänestä olisi tullut lääkäri, vaan se on turvallisuusriski, Uibu toteaa Karjalaiselle.

Alan villistä tilanteesta ja julkisen säätelyn puutteesta on huolissaan myös Suomen kosmetologien yhdistys.

Yhteydenottoja kentältä saanut Valvira on jättänyt ministeriölle aloitteen esteettisiä hoitoja koskevan lainsäädännön selvittämisestä. Myös EU:n laajuinen kauneudenhoitopalvelujen standardi on valmisteilla. Sitä valmisteleva ryhmä pitää kokoustaan tällä viikolla Helsingissä Suomen isännöimänä.

Aiheesta lisää tiistain Savon Sanomien terveyssivulla.

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.