Kaupoissa muhii palava vaara

Isoissa marketeissa, rautakaupoissa ja halpahalleissa säilytetään sisällä myymälöissä nykyään vaarallisen suuria määriä palavia nesteitä.

Pelastusala vaatii pikaista muutosta vaaralliseen asiaan.

- Säilytysmäärät ovat nousseet jopa 40-kertaisiksi sallitusta, lääninvalmiusjohtaja Taneli Rasmus Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta sanoo.

Palavien nesteiden määrät ovat nousseet niin suuriksi, että tulipalo kaupassa voi vaarantaa ihmiset poikkeuksellisen nopeasti sekä rajuudellaan romahduttaa koko rakennuksen.

Pahaa jälkeä jo tullut

Pelastuslaitosten mukaan on varmistunut, että kaksi kuluneen talven suurpaloa ja rakennusten romahdusta johtuivat palavien nesteiden osuudesta turmien kulkuun.

Rasmus toimii Onnettomuustutkintakeskuksen nimeämänä tutkijana selvityksessä, jossa keskus tutkii viime joulukuussa Vantaalla tapahtunutta Hongkong-liikkeen paloa. Tutkinta valmistuu lähiaikoina.

Vantaan palossa betonirakennuksen rakenteet romahtivat, kun keskelle myymälää varastoidut palavat nesteet syttyivät rajusti tuleen. Vahingot ovat yli 15 miljoonaa euroa.

Viime vuoden lokakuussa vastaava palo sattui Muhoksella, jossa yli 3 300 neliön kauppakeskus tuhoutui, kun liikekiinteistön rautakaupassa ollutta valtavaa palavien nesteiden määrää ei saatu sammumaan.

Logistiikka muuttunut

- Kauppojen tilanne on erittäin huolestuttava. Kyse on nopeasta rakennemuutoksesta, joissa ohjeistukset eivät ole pysyneet ajantasalla, Rasmus sanoo.

- Kauppojen koko on kasvanut. Logistiikka ja tilojen käyttö ovat myös muuttuneet niin, ettei liikkeissä ole juurikaan erillisiä varastoja, vaan tavara tuodaan lavoina sisään ja suoraan hyllyyn.

- Lisäksi rautakauppoihin ja marketteihin on tullut myyntiin esimerkiksi pienkonebensiiniä.

Myymälässä on sallittua säilyttää tuhat litraa palavaa nestettä, mutta palotarkastajat ovat löytäneet marketeista ja halpahalleista moninkymmenkertaisia määriä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.