Kauppikseen hakijan mielipide: "Yksi pääsykoe per ala"

Iisalmelaisella Tatu Elorannalla piisaa lähiaikoina kiirettä. 18-vuotias abiturientti on hakenut jatko-opiskelupaikkaa korkeakoulusta, halutulta kauppatieteiden alalta.

Edessä on pääsykoe Tampereen yliopistolla. Eloranta tietää, että tilaisuuteen pitää valmistautua kunnolla.

– En hae loppukevääksi töitä, jotta ehdin lukemaan varmasti tarpeeksi, hän kertoo.

Pääsykoe järjestetään alkukesästä. Luettavia kirjoja on neljä.

– Talousmatematiikkaa, johtamista ja markkinointia, taloushallintoa ja yritysjohdon taloustiedettä..., Eloranta luettelee päntättäviä aiheita.

– Joitakin näistä aiheista on käyty läpi jo lukion matematiikan tunneilla, mutta aika paljon on ihan uuttakin, hän jatkaa.

Elorannan tilanne on hyvä, sillä hänen ylioppilaskirjoituksensa menivät hienosti. Kuudesta kirjoitetusta aineesta pitkä matematiikka, äidinkieli, historia ja yhteiskuntaoppi antanevat oivat pohjapisteet jo ennen varsinaista pääsykoetta.

– Jos oikein hyvin käy, pääsen lähelle pisterajaa pelkällä yo-todistuksella, terävä abi tietää.

Eloranta ei ole omien sanojensa mukaan liiemmälti seurannut korkeakoulujen uudistamisesta käytyä keskustelua. Paljon puhuttu pääsykokeiden romuttaminen ei saa häneltä kuitenkaan tukea.

– Minusta on hyvä, että pääsykokeita pidetään. Ne tavallaan tasoittavat sattuman mahdollisuuksia.

– Yo-kokeessa voi tulla huono arvosana vaikkapa siksi, että on ollut koepäivänä kipeänä. Jos pääsykoetta ei olisi, ei olisi tilaisuutta paikata huonoa tuuria, nuorukainen näkee.

Moni opiskelijajärjestö on kritisoinut hallituksen kaavailemaa haku-uudistusta kovin sanoin. Esimerkiksi Suomen ylioppilaskuntien liitto tyrmää valintakokeista luopumisen, muistuttaen niiden mittaavan hakijoiden soveltuvuutta ja motivaatiota.

Tatu Eloranta ratkaisisi ongelman näin:

– Joka alalla voisi olla yksi valintakoe, joka kävisi kaikkiin alan korkeakouluihin Suomessa. Kauppatieteissä näin jo on, ja se tuntuu järkevältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Hyvästi pääsykoekirjat – korkeakoulu-uudistus päättämässä pänttäyksen