Ostosmatkailijoiden juna peruutettiin – Venäjän rajaviranomaisten selitys ihmetyttää

Kuopion kaupunki oli varautunut jo toivottamaan Petroskoin-ostosmatkailijat tervetulleeksi ennen kuin viime kädessä koko suora junayhteys peruutettiin aivan vapun alla.

–Olimme suunnitelleet asemalle pientä opastusta, jossa olisi jaettu venäjänkielisiä esitteitä ja karttoja sekä kerrottu ostosmahdollisuuksista. Lapsille olimme varanneet tikkareita ja mehua, kertoi perjantaina Kuopion kaupungin palveluneuvoja Olga Kärppä.

Ensimmäisen ostosjunan Kuopioon piti lähteä Petroskoista torstaina kello 23. Ensimmäinen pysähdys olisi ollut Joensuussa, ja Kuopioon juna olisi saapunut perjantaina kello 10.40. Takaisin juna olisi lähtenyt vielä samana iltana.

VR oli varannut Petroskoin-junalle radan tuloa varten. Vappuaattona Venäjän rautateiden kaukoliikenneosakeyhtiö perui koko junan. Syyksi ilmoitettiin, että Venäjän rajaviranomaisten kirjeen mukaan rajaylityspaikalla Värtsilässä ja Svetogorskissa ei ole tarvittavaa infrastruktuuria ottaa vastaan matkustajaliikennettä.

Samalla peruuntui siis myös Pietarista Imatralle suunniteltu ostosmatka. Imatran junan piti lähteä Pietarista perjantaina.

–Ihmetyttää, miksi Värtsilän kautta ei päässyt, kun Petroskoista kävi juna Joensuussa vasta naisten päivänä (8. maaliskuuta). Silloin ei ollut mitään ongelmia, Kärppä ihmettelee.

Kuopion kaupungin matkailuneuvonta on yrittänyt selvittää tuloksetta syitä suoraan venäläisyhtiöstä.

Tieto suorasta junayhteydestä kantautui Kuopioon, kun kuopiolaisnainen oli käymässä Petroskoissa alkukeväällä. Paikallisessa venäläislehdessä oli ollut artikkeli suorista junayhteyksistä Kuopioon. Nainen kertoi palattuaan asiasta työpaikallaan Hotelli Rauhalahdesssa, josta selvitettiin Matkailun edistämiskeskuksen ja VR:n avulla junan aikataulu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Suomeen lähdössä ollut turistijuna jääkin rajan taakse