Kaupunginteatterissa suuri vesivahinko: vettä vuoti kolmeen kerrokseen, vahingot pelättyä pienemmät

Kuopion kaupunginteatterissa on sattunut yön aikana suuri vesivahinko. Sprinklerijärjestelmä eli automaattinen palonsammutusjärjestelmä on lauennut itsestään toistaiseksi tuntemattomasta syystä, ja aiheuttanut vahinkoa yhteensä kolmeen kerrokseen.

Pelastuslaitos sai vuodosta tiedon lauantain vastaisena yönä puoli kahden jälkeen. Pelastuslaitoksen mukaan vesivahinko sattui pienen näyttämön takana ja vettä vuoti niin paljon, että se valui rakenteiden läpi myös kahteen alempaan kerrokseen. Vettä tihkui teatterilla edelleen lauantaiaamuna. Vesivahinko sattui teatterin uudessa osassa. Vettä pääsi arviolta tuhansien neliöiden alalle.

Pelastuslaitoksen arvion mukaan rakenteisiin olisi tullut pahoja vaurioita, myös irtaimisto kuten teatterin rekvisiitta on kärsinyt vaurioita. Vahingot jäivät kuitenkin pelättyä pienemmäksi. Syyssonaatin rekvisiitta kärsi vesivahingosta, koska ohjelmistossa olevan näytelmän irtaimistoa oli välivarastossa tilassa, johon vesi pääsi.

Vettä valui myös teatterin pienemmän päänäyttämön, Maria-näyttämön alla oleviin varastotiloihin, joissa on säilytetty muun muassa kenkiä.

– Onneksi vesivahinko ei iskenyt esimerkiksi pukuvarastoon. Kenkiä on helpompi korvata kuin pukuja ja lavasteita, joihin on tehty iso määrä käsityötä, sanoo kaupunginteatterin hallintopäällikkö ja va. teatterinjohtaja Anu Lehto-Korhonen.

Isompi harmi on kastuneista seinistä ja lattioista, joita joudutaan purkamaan ja kuivaamaan.

– Joudumme miettimään, miten saamme toiminnan jatkumaan väliaikaisratkaisuilla, Lehto-Korhonen sanoo.

Vesivahingon vaikutukset ohjelmistoon jäävät vähäiseksi. Näillä näkymin vain lauantai-illan Syyssonaatti-näytös on peruttu. Minna-näyttämön toimintaan tai sunnuntain esityksiin vesivahinko ei vaikuta lainkaan.

Käyttämättä jäävät liput voi vaihtaa joko myöhäisempään esitykseen, toisen näytelmän esitykseen tai ne hyvitetään. Lippujen vaihto tai rahojen takaisinlunastus tulee suorittaa kolmen kuukauden kuluessa peruuntuneesta näytöspäivästä teatterin lippukassalla tai Kuopio Infossa.

Kaupunginteatteri on luvannut myös jakaa ylijääneitä ämpäreitä ilmaiseksi lippukassalla lauantain aikana.

Kaupunginteatterissa tehtiin miljoonaremontti muutama vuosi sitten. Remontti valmistui vuonna 2014.

Päivitetty 19.1.2019 kello 9.32: Päivitetty peruttujen näytösten tiedot ja teatterin arviot vahingoista.