Kaupunginvaltuusto saa pohdittavakseen aloitteen Havis Amandan siirrosta

Yksi Helsingin tunnetuimmista maamerkeistä ja taideteoksista, Havis Amanda eli tuttavallisemmin Manta, voitaisiin siirtää turvallisempaan paikkaan ja korvata kopiolla, ehdottaa Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen Fatim Diarra (vihr.).

–  Valtuutetut tehdään aloite: Siirretään nykyinen Manta kaupungintalon aulaan ja teetetään kopio nykyiselle paikalle. Kaikki voittaa. Kiitos ideasta Veikko Halmetoja! Kukas lähtee messiin jättämään tämän aloitteen, Diarra tviittasi lauantaina.

STT:lle Diarra painottaa, että kunnia aloitteesta kuuluu kuraattori, galleristi Halmetojalle. Halmetoja sanoo STT:lle, että ajatus Mantan siirtämisestä on ollut esillä jo jonkin aikaa, eikä hän halua ottaa siitä kunniaa. Halmetoja on luonnostellut aloiterungon Facebook-sivulleen.

Diarra kertoo saaneensa positiivista palautetta. Aloite tehtäneen kaupunginvaltuuston seuraavassa kokouksessa 27.11. Muiden muassa kokoomuksen Laura Rissanen on Diarran mukaan sanonut, että idea on hyvä.

–  Palautteessa toistuu se, että monessa muussa Euroopan kaupungissa patsaita suojataan ja vaihdetaan kopioksi. Toisaalta osa palautteen antajista on ollut sitä mieltä, että ei, Manta kuuluu paikalleen.

Itse Diarra ajattelee asiaa niin, että Manta on tärkeä osa Helsinkiä ja se, että kaupunkilaiset haluavat juhlia Mantan ympärillä, on myös osa kaupunkia.

–  Toisaalta emme voi rakentaa tilannetta, jossa historiallinen veistos tuhoutuu, toisaalta emme halua kieltää hyviä bileitä.

Diarra tyrmää ajatuksen, että kaupunki ohjaisi juhlat johonkin muuhun paikaan.

–  Höpön pöpön. Tilat syntyvät juhlimisen alttareiksi, ja minusta olisi typerää yrittää ohjata ihmisiä toisaalle.

Kopio vain Manta-neidosta?

Halmetoja sanoo, ettei hän yleisellä tasolla kannata taideteosten siirtoa.

–  Mielestäni teosten kuuluu olla niillä paikoilla, minne ne on tehty ja suunniteltu. Tässä tapauksessa mielestäni riskit teokselle kuitenkin ovat liian suuret.

Halmetoja uskoo myös, että kukaan tuskin haluaa poliisivartiota teoksen ympärille. Hän pitää Mantan siirtoa hyvänä kompromissina.

Halmetojan ajatuksena on, että pelkkä Manta-neito siirretään.

–  Kaiken järjen mukaan ne hylkeet esimerkiksi kestävät kiipeilyä.

Helsingin taidemuseon julkisen taiteen päällikkö Taru Tappola ja Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio suhtautuvat varovaisemmin ideaan. Tappola huomauttaa, että Havis Amanda on taidekokonaisuus. Käytännössä se tarkoittaa, että jos patsas päätetään siirtää, se tulisi siirtää alustoineen, altaineen, merileijonineen kaikkineen.

Kaupunki alkaa selvittää Havis Amandaa koskevia ongelmia.

Suuret tapahtumapäivät mietinnässä

Tappola ei suoraan tyrmää ajatusta kopiosta, mutta sanoo, että ensin tulee selvittää projektin kustannukset ja muut tavat, jolla Mantan päällä kiipeily voitaisiin estää. Tällä hetkellä ei ole olemassa keinoa tutkia mahdollisia sisäisiä vaurioita rikkomatta patsasta. Havis Amandaa ei ole koskaan korjattu, vaan se on alkuperäistilassa. Selvää on, että 111-vuotias, herkkä patsas voi vaurioitua kun sitä käytetään kiipeilytelineenä.

–  Mikään edullinen ratkaisu teoksen siirto ei missään tapauksessa olisi, Tappola toteaa.

Tommi Laitio sanoo, että hän ei vielä ryhtyisi miettimään Havis Amandan siirtoa. Hän huomauttaa, että on paljon muita keinoja, joilla teosta voidaan suojata.

–  Nyt pitää katsoa mitä jatkossa tehdään näinä suurina tapahtumapäivinä, Laitio sanoo

Keskustelua pitää hänen mukaansa käydä sekä taide- että kulttuurihistorianäkökulmasta.

–  Havis Amanda on merkittävä helsinkiläinen symboli, ja haluamme löytää ratkaisun, jossa Helsinki voi tulevaisuudessakin olla kaupunki, jossa juhlitaan ja samalla voidaan turvata kulttuurihistoria.

Laitio sanoo, että jos aloite Mantan siirtämisestä tehdään, hänen toimialansa antaa siitä lausunnon. Sen jälkeen se menee valtuuston käsittelyyn. Kyseessä on joka tapauksessa kuukausia kestävä prosessi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Ely-keskus huolestui raskaan liikenteen turvallisuudesta pääkaupunkiseudulla: liikenne lisääntynyt, taukopaikat ylikäytössä

Poliisin esitutkintamateriaalin kuvat Konneveden eläintilalta näyttävät karun todellisuuden – hevostilalta löytyi lukuisia eläimiä, jotka olivat silminnähden huonossa kunnossa

Paperiteollisuuden toimihenkilöt palaavat töihin ja satamat eivät pysähdy – työkiistan sovintoehdotus hyväksyttiin

Paperiteollisuuden toimihenkilöt palaavat töihin – työkiistan sovintoehdotus hyväksyttiin

Monien liikennemerkkien ulkonäköä päivitetään hieman, suuntana sukupuolisensitiivisyys – katso tästä miltä uudet merkit näyttävät

Helsingin poliisi tutkii epäiltyä törkeää ihmiskauppaa – kahden miehen epäillään pakottaneen naisen myymään seksiä

Sortuva talo voi olla hankala vakuutusjuttu – mitä korvataan ja mitä ei?

Merkel ennakoi EU:n budjettineuvotteluista kovia ja vaikeita – Saksan huoliin ei Merkelin mukaan ole vastattu tyydyttävästi

Energiateollisuus ja Ylemmät toimihenkilöt pääsivät neuvottelutulokseen

Valkoposkihanhet tulivat kalliiksi – rauhoitettujen lajien aiheuttamista haitoista haettiin toissa vuonna ennätysmäärä korvauksia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.