Kaupunkien kannattaisi investoida kävely- ja pyöräteihin

Itä-Suomen yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että rahan laittaminen pyöräteihin, kävelyväyliin ja puistoihin on kustannusvaikuttava keino väestön liikunta-aktiivisuuden lisäämiseen kaupunkiseuduilla. Myös suhteellisen halvat askelmittarit ja koulujen terveyskasvatus lisäävät liikuntaa kustannusvaikuttavasti. American Journal of Health Promotion -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin, mitkä keinot liikuttavat väestöä parhaiten.

Kustannusvaikuttavuustutkimuksen perusidea on verrata vähintään kahta toimenpidettä keskenään ja arvioida niitä hyvinvointi- ja terveysvaikutusten sekä resurssienkäytön suhteen.

Kaikkein suurin kustannusvaikuttavuus väestön liikunta-aktiivisuuden lisäämisessä oli kävelyväylillä. Seuraavaksi tulivat pyörätiet ja koulujen terveyskasvatusohjelmat.

Esimerkiksi kunnissa liikunnan lisäämisen kustannusvaikuttavuutta on tutkittu toistaiseksi erittäin vähän sekä Suomessa että maailmalla. Sen sijaan yksilötason tutkimuksia liikunnan vaikutuksista löytyy runsaasti. Tutkija Virpi Kuvaja-Köllnerin mukaan väestötasoa koskeva tieto liikunnan lisäämisen kustannusvaikuttavuudesta olisi kuitenkin hyödyllistä poliittisessa päätöksenteossa.

– Vaikka terveydenhuollon ja muiden julkisten palvelujen budjetit ovat tiukalla, olisi taloudellisesti kannattavaa lisätä väestön liikunta-aktiivisuutta tekemällä muutoksia rakennettuun ympäristöön, Kuvaja-Köllner sanoo.

Marraskuussa julkaistu tutkimus on osa Itä-Suomen yliopiston terveystaloustieteilijöiden tutkimushanketta, jossa tarkastellaan, mitkä keinot liikuttavat väestöä parhaiten.

Uusimmat

Kotimaa

Kittilän kunnanvaltuusto jätti kaikki nimitykset odottamaan oikeuden päätöksiä

Viikon puolivälissä viilenee – Keski-Euroopan helteet eivät yllä Suomeen

Lähes 7  000 suomalaista elää avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa samaa sukupuolta olevan kanssa – "virallisia" sateenkaarilapsiperheitä vain 785

Supo: Isis-leiriltä palaavat naiset todennäköisesti lisäävät terrorismin uhkaa Suomessa

Ministerit täydensivät tietoja omistuksistaan ja veloistaan: Rinne ilmoitti omistavansa sadantuhannen euron moottoripurren puolisonsa kanssa

Supo: Isis-leiriltä palaavat naiset todennäköisesti lisäävät terrorismin uhkaa Suomessa

Tutut ruokabrändit ovat erilaisia ympäri Eurooppaa – Fantassa tuhdisti enemmän sokeria, sipseissä rasvaa

Tuoreelta aviomieheltä epäillään huijatun yli 100  000 euroa –  vaimolle vaaditaan vankeutta, myös kolme muuta syytteessä

"Seksuaalista itsemääräämisoikeutta olisi pitänyt vahvistaa jo aiemmin" – Professorin mukaan hallituksen lupaama seksuaalirikoslain kokonaisuudistus on kiireellisimpiä muutostarpeita rikoslaissa

Mies murtautui taloon, vei viinat ja teki kakan lattialle Huittisissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.