Kaupunkien kannattaisi investoida kävely- ja pyöräteihin

Itä-Suomen yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että rahan laittaminen pyöräteihin, kävelyväyliin ja puistoihin on kustannusvaikuttava keino väestön liikunta-aktiivisuuden lisäämiseen kaupunkiseuduilla. Myös suhteellisen halvat askelmittarit ja koulujen terveyskasvatus lisäävät liikuntaa kustannusvaikuttavasti. American Journal of Health Promotion -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin, mitkä keinot liikuttavat väestöä parhaiten.

Kustannusvaikuttavuustutkimuksen perusidea on verrata vähintään kahta toimenpidettä keskenään ja arvioida niitä hyvinvointi- ja terveysvaikutusten sekä resurssienkäytön suhteen.

Kaikkein suurin kustannusvaikuttavuus väestön liikunta-aktiivisuuden lisäämisessä oli kävelyväylillä. Seuraavaksi tulivat pyörätiet ja koulujen terveyskasvatusohjelmat.

Esimerkiksi kunnissa liikunnan lisäämisen kustannusvaikuttavuutta on tutkittu toistaiseksi erittäin vähän sekä Suomessa että maailmalla. Sen sijaan yksilötason tutkimuksia liikunnan vaikutuksista löytyy runsaasti. Tutkija Virpi Kuvaja-Köllnerin mukaan väestötasoa koskeva tieto liikunnan lisäämisen kustannusvaikuttavuudesta olisi kuitenkin hyödyllistä poliittisessa päätöksenteossa.

– Vaikka terveydenhuollon ja muiden julkisten palvelujen budjetit ovat tiukalla, olisi taloudellisesti kannattavaa lisätä väestön liikunta-aktiivisuutta tekemällä muutoksia rakennettuun ympäristöön, Kuvaja-Köllner sanoo.

Marraskuussa julkaistu tutkimus on osa Itä-Suomen yliopiston terveystaloustieteilijöiden tutkimushanketta, jossa tarkastellaan, mitkä keinot liikuttavat väestöä parhaiten.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Sateet leviävät yöksi maan etelä- ja keskiosiin – maanantaiksi luvassa sadekuuroja ja tuulenpuuskia

Melkein joka taloudessa on kaapeissa hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa

Hallitus pohtii, voisiko Alkosta olla ratkaisuksi pienpanimoiden ahdinkoon – valikoimaa lisää hyllyille ja kotiinkuljetusta?

Kotimaan matkailubuumissa vuokra-autot viedään käsistä – "Edulliset autot ovat käytännössä loppu"

Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja runsaat 7 000

Hallitus haluaa purkaa ulkoistettujen sotepalveluiden jättisopimukset – tavoite saattaa törmätä perustuslakiin ja EU-direktiiviin

Ylinopeutta ajanut mies jäi poliisin haaviin 2  800 nuuskapurkkia autossaan – kahta parikymppistä joensuulaista epäillään veropetoksesta ja salakuljetuksesta

MT: Matti Vanhanen ei halua keskustan puheenjohtajaksi – "Sanon, etten pyri enää mihinkään"

HS-gallup: Tyytyväisyys hallituksen toimintaan on koronapandemian keskellä ennätyskorkealla

Kesäkuun hellejakso sai hyttyset kuoriutumaan rytinällä – etenkin pohjoisessa inisee tulevina viikkoina

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.